5 destylarni, które musisz poznać na Whisky Live Warsaw 2023

Przeczytanie tekstu zajmie Ci ok. 3 min.
5 destylarni, które musisz poznać na Whisky Live Warsaw 2023
Tak było na WLW 2022

Festiwal Whisky Live Warsaw 2023 zbliża się wielkimi krokami. Przed nami dwa dni biegania od stoiska do stoiska. Które z nich to pozycje obowiązkowe na liście? Oto moja subiektywna i w 100% nieobiektywna opinia, jakie destylarnie należy poznać podczas WLW 2023.

Trochę różnych festiwali mam już za sobą, trochę też różnych whisky popróbowałem. Dlatego uzurpuję sobie prawo do wymądrzania się. He he, to taki żarcik. Prawda jest taka, że po prostu pamiętam, jak to było, gdy jako świeżak wpadałem na festiwal whisky. Co brać, co próbować, czego się napić?!!

Te kilka godzin na festiwalu mija błyskawicznie i nie zdążysz się obejrzeć, a już organizatorzy zapraszają do wyjścia i dziękują za udział. Dlatego dobrze jest mieć plan! Z tego też powodu już jakiś czas temu popełniłem artykuł – przewodnik dla uczestników festiwali.

Poradnik poradnikiem, ale bądźmy szczerzy — nie wszystkiego zdążysz spróbować, a niektórzy powiedzą, że nawet nie wszystko warto nalać do festiwalowego kieliszka. Idąc tym tropem, pokusiłem się dać pewną wskazówkę przede wszystkim nowym gościom Whisky Live Warsaw

Panie i Panowie, tych stoisk z whisky po prostu nie możecie pominąć!

i kolejny rzut oka na WLW

Glenfarclas

Destylarnia Glenfarclas to jedna z najbardziej uznanych i tradycyjnych destylarni szkockiej whisky. Położona w sercu regionu Speyside, Glenfarclas ma długą historię sięgającą aż 1836 roku, co czyni ją jedną z niewielu destylarni pozostających w rękach rodziny od ponad 150 lat. Charakteryzuje się wyjątkową dbałością o tradycję i jakość. Glenfarclas słynie z produkcji whisky o bogatym i pełnym smaku, często starzonej przez długie lata, co nadaje jej głębię i kompleksowość. Nawet takie podstawki, jak Glenfarclas 10 czy Glenfarclas 12yo pokazują, że mamy do czynienia z zacną gorzelnią. Polecam jednak wypatrywać starszych perełek oraz tych zabutelkowanych dla Tudor House.

Benromach

Położona także w regionie Speyside, destylarnia Benromach wyróżnia się swoją tradycyjną produkcją oraz starannością w każdym etapie procesu tworzenia whisky. Wiem, bo widziałem to na własne oczy w 2022 r. podczas wycieczki do Speyside. To miejsce, gdzie praktycznie każdy etap w produkcji jest wykonywany ręcznie, aby zapewnić doskonałą jakość i smak. Mnie urzekł ołówek na sznurku i stary zeszyt, w którym zapisywana jest temperatura w czasie destylacji alembiku. Whisky Benromach jest znana z charakterystycznego połączenia owocowych, dymnych i korzennych nut, które czynią ją wyjątkową i niezapomnianą dla miłośników single malt. Gorąco polecam!

Bunnahabhain

Nie mogło zabraknąć tej gorzelni. Położona na wyspie Islay, destylarnia Bunnahabhain jest znana ze swojego unikalnego charakteru, który wyróżnia ją spośród whisky. Bunnahabhain jest jedną z niewielu destylarni na Islay, która słynie z whisky o stosunkowo delikatnym, nieco oleistym smaku, z daleka od typowego torfu i dymu, znanego z tej wyspy. To destylarnia, która ceni swoją unikalność. Whisky Bunnahabhain jest często starzona w beczkach po sherry, co nadaje jej bogaty i głęboki smak, z nutami owoców, orzechów i miodu. Dla „młodych” degustatorów Bunnahabhain 12yo będzie pewnie niezłym WOW!!

Kavalan

Whisky Kavalan są znane jako prawdziwa perła Tajwanu w świecie produkcji whisky. Położona na wschodnim wybrzeżu wyspy destylarnia Kavalan jest uważana za jedną z najnowocześniejszych i innowacyjnych w branży whisky. Kavalan produkuje whisky o wyjątkowej jakości i charakterze, wykorzystując tajwański klimat do intensywnego dojrzewania w dębowych beczkach. Whisky Kavalan często wyróżnia się owocowym, tropikalnym charakterem. Podczas Whisky Live Warsaw można co roku popróbować wielu whisky z tej gorzelni.

Woodford Reserve

Nie byłbym sobą, gdybym nie polecił jakiegoś bourbona. Znajdująca się w Versailles, w stanie Kentucky, Woodford Reserve to destylarnia o bogatej tradycji, jednak to nie tylko jej lokalizacja i historia czynią ją wyjątkową, ale przede wszystkim staranność w procesie produkcji. W destylarni Woodford Reserve każdy etap destylacji i starzenia jest pieczołowicie pilnowany, a dębowe beczki są staranni selekcjonowane. Efektem tej dbałości jest bourbon o wyjątkowym smaku, pełnym nut wanilii, karmelu i delikatnych przypraw. A wersja Woodford Reserve Double Oaked przekona nawet tych, którzy twierdzą, że nie lubią burbonów.

🙂 🙂

Polski bonus pack

Polskie festiwale whisky to także szansa na przyjrzenie się naszej rodzimej branży. I nie chodzi mi wcale o polską wódkę 🙂 ale o naszych bottlerów. Podczas WLW koniecznie trzeba odwiedzić stoiska Millside / Best Whisky Market, Loży Dżentelmenów czy TTOW, by zobaczyć, co nowego i co dobrego udało się im zabutelkować. Nie raz i nie dwa pisałem, że ich produkty są prima sort, a podczas festiwalu można się o tym organoleptycznie przekonać.

PS: Drodzy Uczestnicy, zerknijcie też na wymowę nazw whisky, to się wam może przydać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.