Alembik – alfabet whisky

whisky_alembik_szkockakrata

Alembik

Alembik – magia destylacji whisky

Urządzenie, w którym powstaje whisky nazywa się alembik. To wielka bańka przypominająca cebulę zakończoną łabędzią szyją. Zgodnie z przepisami, aby whisky można było nazwać szkocką single malt, musi być ona destylowana w alembikach.

Alembik jest to co do zasady miedziany – metal ten wchodzi bowiem w reakcje chemiczną z destylatem i niejako “wyciąga” z niego aromaty siarkowe. Co za tym idzie, znaczenie będzie miał jego rozmiar, bowiem im dłużej destylat styka się z miedzią, tym będzie łagodniejszy. Przykładem niech będzie whisky z destylarni Glenmorangie np. Glenmorangie 10yo Original – tam każdy alembik ma długą szyję (najwyższe alembiki w Szkocji), przez co jedynie najlżejsze frakcje skroplą się w alkohol.

Dodatkowo, oprócz rozmiaru kotła, liczy się także jego kształt –alembik może być albo niski, przysadzisty albo wysoki, smukły. Kombinacja kształtu i rozmiaru używanych w destylarni alembików ma niebagatelne znaczenie dla smaku whisky. Dlatego destylarnie, które np. odnawiają swoje alembiki dbają, aby odtworzyć je w takim samym kształcie i rozmiarze, jeśli chcą zachować charakter whisky. Można przeczytać nawet anegdoty o tym, jak to pieczołowicie odtwarzane były różne wgniecenia powstałe przez lata użytkowania (a może to wyłącznie legendy na potrzeby fanów whisky ?). Jeden z ciekawszych alembików mieści się w destylarni Pulteney – zamiast długiej, łabędziej szyi jest on ścięty.

Destylacja w alembiku

Typowa dla Szkocji jest destylacja podwójna, co oznacza, że w destylarniach znajdują się co najmniej 2 alembiki – pierwszy, większy tzw. Wash Still i drugi, mniejszy tzw. Spirit Still. Destylacja trzykrotna jest z kolei typowa dla irlandzkiej whiskey. Tylko kilka szkockich destylarni destyluje whisky trzykrotnie np.  w destylarni Auchentoshan. W gorzelni tej, występuje dodatkowy alembik tzw. Intermediate Still. W efekcie takiej destylacji powstaje mocniejszy destylat, który po rozcieńczeniu do standardowych 40%, daje produkt łagodny, jedwabisty, delikatny.

Wykorzystywanie alembików jest typowe dla produkcji whisky, w ten sposób powstaje także burbon. W świecie alkoholi można znaleźć także inne, które destylowane są w taki sposób. Dość nietypowym przykładem może być rosyjski Polugar – powiedzmy, że to wódka, która powstaje w miedzianych alembikach.

Może Ci się również spodoba