Słowniczek whisky – podstawowe pojęcia

Przeczytanie tekstu zajmie Ci ok. 2 min.
whisky_slowniczek_szkockakrata
słowniczek whisky

Słowniczek whisky

Whisky czy whiskey? Blended czy single malt? A może blended malt ? Kręci się już w głowie ? Spokojnie! Słowniczek whisky, który teraz czytasz, krótko to wyjaśni.

Oczywiście o każdym z niżej wymienionych pojęć można napisać odrębny artykuł (szukajcie ich tutaj  ➡ Alfabet whisky), a ten słowniczek przedstawia jedynie skrótowy opis haseł.

Podstawowe hasła dotyczące whisky:

  • WHISKY– to napój alkoholowy, który powstaje w wyniku destylacji zacieru zbożowego, po czym trafia na pewien czas do beczek celem dojrzewania.
  • WHISKEY– whisky, tylko w tradycyjnej pisowni irlandzkiej i amerykańskiej (i trochę inaczej produkowane).
  • SINGLE MALT – whisky wyprodukowana z jednego rodzaju słodu, destylowana w jednej destylarni.
  • SZKOCKA WHISKY SINGLE MALT – zapobiegliwi Szkoci zastrzegli w przepisach, co można nazwać szkocką whisky single malt. To whisky produkowana:
  • BLENDED WHISKY – whisky, której najwięcej na półkach marketów i którą pewnie znasz/kojarzysz. Blended whisky to mieszanka kilkunastu/kilkudziesięciu whisky różnego typu z różnych destylarni. Więcej w artykule o blended whisky.
  • BURBON– rodzaj whiskey, produkowana w USA, której głównym składnikiem jest kukurydza (minimum 51% składu). Więcej w artykule o burbon
  • WIEK WHISKY – liczba na etykiecie oznacza wiek najmłodszego destylatu, który został użyty. Określanie wieku nie jest obowiązkowe, dlatego nie zawsze pojawia się na etykiecie. Więcej w artykule o whisky no age statement.
  • BECZKA WHISKY – beczki używane do dojrzewania whisky są zawsze dębowe. W zdecydowanej większości wykorzystywane są beczki z dębu amerykańskiego, rzadziej z dębu europejskiego. Pojemność beczek jest różna. Używane są m.in. 125-litrowe beczki Quater Cask, 200-litrowe tzw. ASB, 250-litorwe beczki Hogshead czy ogromne 500-litrowe beczki tzw. Butt.
alembiki do produkcji whisky

Produkcja whisky single malt:

Jak powstaje whisky single malt? Proces produkcji whisky składa się z następujących etapów:

słodowanie, czyli namaczanie jęczmiennych ziaren, aby zaczęły kiełkować.
Więcej w artykule: Słodowanie – pierwszy etap produkcji);

suszenie, czyli przerwanie etapu słodowania np. przy wykorzystaniu kopcącego się torfu
Więcej w artykule: Suszenie – drugi etap produkcji);

zacieranie, czyli zmielenie słodu i jego przepłukiwanie ciepłą wodą.
Więcej w artykule: Zacieranie – trzeci etap produkcji);

fermentacja, czyli poddanie brzeczki działaniu drożdży,aby otrzymać 5-8% zacier.
Więcej w artykule: Fermentacja – czwarty etap produkcji);

destylacja, czyli wydzielenie spirytusu od zacieru przy użyciu alembika.
Więcej w artykule Destylacja – piąty etap producji

dojrzewanie, czyli leżakowanie w beczkach przez minimum 3 lata
Więcej w artykule: Dojrzewanie – szósty etap produkcji whisky;

butelkowanie, czyli po prostu rozlanie do butelek.
Więcej w artkule: Butelkowanie – siódmy etap produkcji whisky.

Praktycznie od każdego z powyższych etapów i od użytych składników (np. wody, drożdży, jęczmienia) zależy zapach i smak whisky.

Ten słowniczek whisky oferuje podstawowe hasła i opisy. Po bardziej szczegółowe informacje zapraszam do artykułów w kategorii ➡ ➡ Alfabet whisky.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.