Słowniczek whisky – podstawowe pojęcia

whisky_slowniczek_szkockakrata

słowniczek whisky

Słowniczek whisky, czyli jak się nie zgubić w tym świecie

Whisky czy whiskey ? Blended czy single malt ? A może blended malt ? Kręci się już w głowie ? Spokojnie! Słowniczek whisky, który teraz czytacie, krótko to wyjaśni (w dużym uproszczeniu !!). Oczywiście o każdej z tych pozycji można napisać odrębny artykuł (szukajcie ich tutaj  ➡ Alfabet whisky), a niniejszy słowniczek przedstawia skrótowy opis każdego hasła.

Słowniczek whisky – podstawowe hasła:

whisky – to napój alkoholowy, który powstaje w wyniku destylacji zacieru zbożowego, po czym trafia na pewien czas do beczek celem dojrzewania.

whiskey – whisky, tylko w tradycyjnej pisowni irlandzkiej i amerykańskiej (i trochę inaczej produkowane).

single malt – whisky wyprodukowana z jednego rodzaju słodu, destylowana w jednej destylarni.

szkocka whisky single malt – zapobiegliwi Szkoci zastrzegli w przepisach, co można nazwać szkocką whisky single malt. To whisky produkowana:

  • na terenie Szkocji;
  • z wody, jęczmienia (a dokładnie słodu jęczmiennego) i drożdży;
  • wyłącznie w jednej destylarni w miedzianych alembikach;
  • leżakowana w Szkocji, w dębowych beczkach przez co najmniej 3 lata.

blended whisky – czyli taka whisky, której najwięcej na półkach marketów i którą przeciętny zjadacz chleba zna/kojarzy. Blendy to nic innego jak mieszanki kilkunastu/kilkudziesięciu whisky różnego typu z różnych destylarni. Więcej w artykule o blended whisky.

burbon – rodzaj whiskey, produkowana w USA, głównym składnikiem jest kukurydza.
Więcej w artykule o burbon

liczba (wiek) na etykiecie – liczba ta oznacza wiek najmłodszego destylatu, który został użyty. Określanie wieku nie jest obowiązkowe, dlatego nie zawsze pojawia się na etykiecie.
Więcej w artykul o whisky no age statement.

beczki – beczki używane do dojrzewania whisky są dębowe . W zdecydowanej większości wykorzystywane są beczki z dębu amerykańskiego, rzadziej z dębu europejskiego. Pojemność beczek jest różna. Używane są m.in. 125-litrowe beczki Quater Cask, 200-litrowe tzw. ASB, 250-litorwe beczki Hogshead czy ogromne 500-litrowe beczki tzw. Butt.

Produkcja whisky single malt:

Proces produkcji whisky single malt składa się z następujących etapów:

  1. słodowanie, czyli namaczanie jęczmiennych ziaren, aby zaczęły kiełkować.
    Więcej w artykule: Słodowanie – pierwszy etap produkcji);
  2. suszenie, czyli przerwanie etapu słodowania np. przy wykorzystaniu kopcącego się torfu
    Więcej w artykule: Suszenie – drugi etap produkcji);
  3. zacieranie, czyli zmielenie słodu i jego przepłukiwanie ciepłą wodą.
    Więcej w artykule: Zacieranie – trzeci etap produkcji);
  4. fermentacja, czyli poddanie brzeczki działaniu drożdży,aby otrzymać 5-8% zacier.
    Więcej w artykule: Fermentacja – czwarty etap produkcji);
  5. destylacja, czyli wydzielenie spirytusu od zacieru przy użyciu alembika.
    Więcej w artykule Destylacja – piąty etap producji
  6. dojrzewanie, czyli leżakowanie w beczkach przez minimum 3 lata
    Więcej się z artykułu Dojrzewanie – szósty etap produkcji whisky;
  7. butelkowanie, czyli po prostu rozlanie do butelek.
    Więcej w artkulue Butelkowanie – siódmy etap produkcji whisky.

Praktycznie od każdego z powyższych etapów i od użytych składników (np. wody, drożdży, jęczmienia) zależy zapach i smak whisky.

Ten słowniczek whisky oferuje podstawowe hasła i opisy. Po bardziej szczegółowe informacje zapraszam do artykułów w Alfabet whisky.

Może Ci się również spodoba