Burbon – alfabet whisky

burbon_szkocka_krata

Burbon

Burbon czyli whiskey

Burbon to rodzaj amerykańskiej whiskey produkowany według ściśle określonych norm. Oczywiście, jest bardzo wiele cech wspólnych ze szkocką whisky i irlandzką whiskey. Wynika to z prostego faktu, że whisk(e)y trafiła do Stanów Zjednoczonych wraz z emigrantami z wysp brytyjskich. Z czasem Jankesi zaczęli produkować “swoją” whiskey, na swój sposób i mniej więcej w ten sposób narodził się burbon. Niestety, historia powstania receptury nigdzie nie została spisana. Podobnie jak to, skąd się wzięła nazwa burbon. Bazujemy więc jedynie na domniemaniach i legendach.

Zgłębiając historię amerykańskich burbonów, z całą pewnością traficie na informacje, wg której ojcem tego trunku jest niejaki Elijah Craig. Był to protestancki duchowny, który mniej więcej w 1789 roku założył w Kentucky destylarnię, w której jako pierwszy produkował burbon, jaki znamy dziś. To jemu także przypisuje się zastosowanie po raz pierwszy wypalanych beczek do starzenia destylatu. Historycy mocno jednak wątpią w prawdziwość tej legendy. Podobnie sprawa wygląda z panem Jacob’em Spears’em, który podobno jako pierwszy użył nazwy burbon.

A skoro o jesteśmy już przy nazwie – także ta kwestia nie jest wyjaśniona. O ile jest pewna zgodność co do tego, że jest to nawiązanie do francuskiej dynastii Burbonów, to pytanie skąd ta zbieżność? Teorie są dwie. Pierwsza z nich zakłada, że nazwa wzięła się od hrabstwa Burbon leżącego w Kentucky, gdzie zlokalizowanych było wiele destylarni. Gorzelnicy, chcąc odróżnić się od innych alkoholi produkowanych w okolicy, wprowadzili nazwę burbon na określenie jednego rodzaju trunku. Inna teoria głosi, że nazwa wzięła się od ulicy Burbon Street w Nowym Orleanie, gdzie w porcie rozkwitał handel alkoholem.  Żadna z tych teorii ani nie została potwierdzona ani wykluczona.

Jak zrobić burbon

Przepis na burbon znajdziemy w prawodawstwie amerykańskim. Zgodnie z legalną definicją burbon to produkt spełniający następujące warunki:

  • alkohol wytworzony jest z mieszanki zbóż, z czego przynajmniej 51% stanowi kukurydza,
  • destylat po destylacji zawiera nie więcej niż 80% alkoholu (“po amerykańsku” 160 proof),
  • w momencie napełniania beczek zawartość alkoholu nie przekracza 62,5% (“po amerykańsku” 125 proof)
  • beczki używane do starzenia są wyłącznie nowe, dębowe i wypalone
  • butelkowany jest produkt o zawartości minimum 40% alkoholu (“po amerykańsku” 80 proof)

Nie ma wymogów co do liczby lat, które burbon musi spędzić w beczkach. Nawet po 4 miesiącach leżakowania mamy do czynienia z burbonem. Aczkolwiek, jeśli destylat leżakował mniej niż 4 lata, wówczas na etykiecie musi się znaleźć informacja określająca czas spędzony w beczkach. Z kolei, żeby produkt móc nazwać Straight burbon, to destylat musi leżakować w beczkach minimum 2 lata.

Produkcja burbona jest bardzo podobna do produkcji whisky. Pierwszym etapem jest zacieranie ziaren zbóż (min. 51% kukurydzy, w praktyce często ok. 70%). Następnie mieszanka taka jest zalewana wodą, gotowana i przygotowywana do kolejnego etapu, którym jest fermentacja. Do powstałego zacieru dodaje się drożdże oraz trochę zacieru z poprzedniej fermentacji, aby obniżyć pH. Fermentacja trwa zwykle 3-4 dni. Tak powstały płyn jest następnie dwukrotnie destylowany. Ostatni etap to dojrzewanie, które odbywa się w dębowych beczkach. Jedynie Tennessee Whiskey przed nalaniem do beczek jest jeszcze dodatkowo oczyszczana poprzez przelanie destylatu przez grubą warstwę klonowego węgla drzewnego. Ten proces nazywa się Lincoln County Process, a jego efekt możemy poznać pijąc whiskey Jack Daniel’s. Po leżakowaniu w beczkach alkohol jest butelkowany, po czym nie pozostaje nic innego jak smakowanie.

Najbardziej znani producenci burbonów to m.in.: Blanton’s, Elijah Craig, Evan Williams, Four Roses, Jim Beam, Maker’s Mark, Wild Turkey, Woodford Reserve.

No to ręka do góry kto lubi burbony ! Jaki jest wasz ulubiony ?

 

Może Ci się również spodoba