Jack Daniel’s – alfabet whisky

Przeczytanie tekstu zajmie Ci ok. 3 min.
jack_daniels_szkocka_krata_blog
Jack Daniel’s znany chyba wszystkim (zdj臋cie dzi臋ki uprzejmo艣ci Brown-Forman)

A偶 trudno wyobrazi膰 sobie osob臋, kt贸ra maj膮c jakiekolwiek do艣wiadczenie w produktach alkoholowych, nigdy nie widzia艂a albo nie s艂ysza艂a o Jack Daniel’s. Rozumiem, 偶e mo偶na tego nigdy nie spr贸bowa膰, lecz 偶eby o tym nie s艂ysze膰, to by艂aby sztuka! Marka Jack Daniel’s jest bowiem tak powszechnie znana, tak powszechnie dost臋pna, 偶e praktycznie stanowi synonim… no w艂a艣nie czego?

Jack Daniel’s – whisky, whiskey, bourbon

Historia Jack Daniel’s to losy Jaspera Newtona „Jacka” Daniela. To on za艂o偶y艂 w ma艂ym miasteczku Lynchburg (hrabstwo Moore w stanie Tennessee) destylarni臋, kt贸ra to by艂a pierwsz膮 legaln膮 gorzelni膮 w USA. Pan Jasper zmar艂 w 1911 roku bezpotomnie, a dzie艂o swojego 偶ycia przekaza艂 we w艂adanie krewnemu – niejakiemu Lem Motlow.

Ten na starcie trafi艂 na sporo problem贸w – w Tennessee prohibicja obowi膮zywa艂a ju偶 od 1910 roku. Wymusi艂o to przeniesienie produkcji poza ten stan. Do rodzinnego Lynchburga firma powr贸ci艂a w 1938 roku. Spok贸j nie trwa艂 d艂ugo, bo wkr贸tce wybuch艂a II wojna 艣wiatowa, co poci膮gn臋艂o za sob膮 reglamentacj臋 zb贸偶 i problemy z dost臋pno艣ci膮 surowc贸w. Dopiero p贸藕niejsze lata zacz臋艂y zwiastowa膰 艣wietlan膮 przysz艂o艣膰 dla destylarni. W 1958 roku zosta艂a ona wykupiona przez koncern Brown-Forman.

Lynchburg_whiskey_szkocka_krata_blog
(zdj臋cie dzi臋ki uprzejmo艣ci Brown-Forman)

Burbon vs. Tennessee

Zastanawiaj膮ce mo偶e by膰, sk膮d wzi臋艂a si臋 renoma tego alkoholu. Czy wp艂yw ma na to historia destylarni, zapach i smak trunku, a mo偶e to po prostu skuteczny marketing? Z pewno艣ci膮 walory zapachowo-smakowe maj膮 tu pewne znaczenie. Jack Daniel’s jest delikatny, kremowy, s艂odki, generalnie – przyjemny i megapijalny. Oczywi艣cie, poszczeg贸lne edycje np. „Old No. 7” vs. „Gentleman Jack” b臋d膮 si臋 nieco od siebie r贸偶ni膰, niemniej gdyby trzeba by艂o „u艣redni膰” jaki jest Jack, to powy偶szy opis by pasowa艂.

Sw贸j aromat i smak JD czerpie przede wszystkim z kukurydzy (rzecz jasna nie dotyczy to rye whiskey). Do pewnego momentu produkcja wygl膮da jak w przypadku burbon贸w. R贸偶nica 鈥 i to zasadnicza 鈥 nast臋puje po destylacji, kiedy to alkohol filtrowany jest przez grub膮 warstw臋 klonowego w臋gla drzewnego, zanim zostanie nalany do d臋bowych beczek.

Proces ten nazywa si臋 charcoal mellowing聽 (mo偶na odnale藕膰 tak偶e nazw臋 Lincoln County Process). Ten rodzaj filtracji jest charakterystyczny dla Tennessee whiskey.

charcoal mellowing_szkocka_krata-blog
filtrowanie in progress (zdj臋cie dzi臋ki uprzejmo艣ci Brown-Forman)

Jack Daniel’s jedyny i niepowtarzalny

Tu dochodzimy do marketingu. Trudno nie odnie艣膰 wra偶enia, 偶e Jack przypomina powszechne burbony. Wszak produkcja burbon贸w i Tennessee Whiskey jest do pewnego momentu identyczna. Te偶 musi by膰 minimum 51% zacieru kukurydzianego, destylacja do max. 80% alk., obowi膮zkowe dojrzewanie w nowych beczkach. R贸偶nic膮 jest wspomniany wy偶ej charcoal mellowing.

W艂a艣ciciel Jack Daniel’s wykorzystuje wi臋c fakt, 偶e nie jest to burbon, cho膰 teoretycznie wype艂nia jego definicj臋. By艂by to po prostu jeden z ilu艣tam burbon贸w, a tak mamy wyj膮tkow膮 Tennessee Whiskey. Z przes艂aniem o wyj膮tkowo艣ci i odr臋bno艣ci chyba 艂atwiej si臋 przebi膰 do 艣wiadomo艣ci konsument贸w, prawda? Przy okazji warto wspomnie膰, 偶e Jack Daniel’s nie jest jedyn膮 Tennessee Whiskey, mamy jeszcze chocia偶by whiskey George Dickel.

Dzi艣 whiskey Jack Daniel’s, szczeg贸lnie Old No. 7 jest tak znany jak Coca-Cola, Pepsi czy McDonald’s 馃檪 . Nie ma si臋 te偶 co oszukiwa膰 – nie jest to unikatowy produkt do g艂臋bokiej kontemplacji. Produkowany jest hektolitrami, aby zaspokoi膰 potrzeby wci膮偶 rosn膮cego popytu (st膮d m.in. decyzja w艂a艣cicieli o rozbudowie destylarni). Jest to produkt masowy, dla masowego odbiorcy. Co nie oznacza wcale produktu niesmacznego! Inna sprawa, 偶e wersje single barrel s膮 du偶o ciekawsze ni偶 „podstawka”. W mojej opinii tak偶e wersja Jack Daniel’s Rye Whiskey jest fajniejsza ni偶 No. 7. Polecam przetestowa膰.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczy膰 spam. Dowiedz si臋 wi臋cej jak przetwarzane s膮 dane komentarzy.