Auchentoshan Three Wood – test whisky
Okentoszyn albo Okentoszan. Jak kto woli. Warto wiedzieć, jak to wymawiać, bo zakup Auchentoshan Three Wood jest po prostu obowiązkowy.
Whisky Auchentoshan Three Wood
To jedna z najsłodszych, a zarazem najdelikatniejszych whisky – Three Wood jest gładka, bardzo pijalna i cholernie uniwersalna.
Destylarnia położona jest w regionie Szkocji Lowlands. Jest tam zaledwie kilka destylarni produkujących whisky single malt. Wśród nich gorzelnia Auchentoshan, która słynie przede wszystkim z tego, że destyluje swoją whisky trzykrotnie. Jest z tego tak dumna, że trzy alembiki wytłoczone są na butelkach whisky z tej destylarni. Dla szybkiego przypomnienia – produkcja whisky single malt w Szkocji to co do zasady destylacja dwukrotna.
Auchentoshan Three Wood to połączenie potrójne destylacji i potrójnej maturacji. Starzenie destylatu odbywa się bowiem w trzech różnych beczkach. Najpierw, przez 10 lat leżakuje on w dębowych beczkach po burbonie. Po tym czasie przelewa się go do beczek ex-sherry Oloroso na następne 2 lata. Na zakończenie, przez 6 miesięcy destylat trafia do beczek po Pedro Ximenez, czyli najsłodszej wersji sherry.
Ten zabieg powoduje, że w efekcie whisky, która w naturalny sposób jest lekka, gładka i delikatna, zyskuje bogactwo smaków i aromatów. Edycja Three Wood finalnie rozlewana jest z mocą 43% alk. (czyli jest filtrowany na zimno). Whisky ta nie ma zadeklarowanego wieku (tzw. NAS whisky).

Moja opinia o Auchentoshan Three Wood
Wzrok: ciemny bursztyn
Zapach: bogaty, czekolada, słodkie owoce, rodzynki, daktyle, mokre drewno
Smak: głęboki, bogactwo słodyczy. Czekolada, orzechy, słodkie owoce (pomarańcza), toffi
Finisz: długi, gładki
Cena: 200-250 złotych
Three Wood zawsze na tak!
Auchentoshan Three Wood to beczki po burbonie, po sherry Oloroso i po Pedro Ximenez. W efekcie mamy mieszankę wybuchową – eksplozję słodyczy. Dla mnie to kwintesencja słodyczy, jeśli chodzi o whisky single malt. Do tego naturalna lekkość, aksamitność charakterystyczna dla Auchentoshan. Połączenie potrójnej destylacji i trzech różnych rodzajów beczek sprawiło, że uzyskujemy naprawdę dobrą whisky. Zapach i smak tworzą razem bogatą, esencjonalną whisky.
Wiele razy zdarzyło mi się, że osoby, które sceptycznie podchodziły do smakowania whisky, zmieniały swoje zdanie właśnie po spróbowaniu tej single malt. Jej zapach i smak trudno porównać do jakiejkolwiek blended whisky. To właśnie tego typu alkohol jest dla wielu osób wyznacznikiem tego, czym jest whisky. Dlatego po spróbowaniu Three Wood następuje szok. Stąd też moja rekomendacja „Szkocka Krata poleca”. Jeśli smakują Wam inne „Auchentoshany” (np. Auchentoshan Heartwood), to ta wersja na pewno również posmakuje.