Knob Creek Small Batch – test whisky

Przeczytanie tekstu zajmie Ci ok. 2 min.
burbon_knob_creek_szkocka_krata
Knob Creek Small Batch

Jak to się mówi – dobry bourbon nie jest zły. A do takich z całą pewnością należy Knob Creek.

Burbon Knob Creek Small Batch

Nie samą szkocką whisky człowiek żyje. Warto czasem sięgnąć np. po dobrego burbona.  Moim zdaniem nie jest to wcale takie proste, bo burbonów na naszym rodzimym rynku nie jest wcale tak wiele dostępnych. Szczególnie, gdy nie chcemy inwestować setek złotych, tylko znaleźć coś w wersji „średniobudżetowej”. Jednym z tych, które można stosunkowo łatwo kupić jest bourbon Knob Creek Small Batch.

Knob Creek to marka whiskey produkowana w Kentucky w destylarni Jim Beam (tak, tak !!). Jest to specjalna edycja produkowana w gorzelni, a stworzona przez Bookera Noe, legendarnego mistrza destylacji, wnuka Jim Beam’a. Stworzył on serię Small Batch Burbon Collection (należą do niej jeszcze: Basil Hayden’s oraz Booker’s i Baker’s).

Knob Creek w zamyśle miał oddawać dawny charakter burbonu. Butelkowany jako 100 proof, czyli w „naszej” skali z zawartością 50% alk. Zestawiany jest co najmniej 9-letnich destylatów. Kiedyś informacja o tym była na etykiecie, obecnie jest to whiskey bez określonego wieku.

Knob Creek Small Batch - test whisky

Moja opinia o Knob Creek Small Batch

Wzrok: ciemne złoto, bursztyn

Zapach: uderza słodycz i orzechy, wszystko zbalansowane przez wanilię, po dodaniu wody wzmacnia się zapach kakao i piernika

Smak: mocny i intensywny, karmel, wanilia, słodkie ciasto z orzechami i cynamonem

Finisz: bogaty, dość długi, z posmakiem orzechów

Cena: ok. 150 złotych


100% Kentucky

Ten burbon jest esencjonalny. Ma zapach i smak typowy (no prawie typowy) dla burbonów, ale w wersji „skondensowanej”. Co go odróżnia od innych burbonów?

Na pewno brak charakterystycznego zapachu bejcy do drewna, która wielu osobom przeszkadza w piciu rarytasów rodem z USA. Knob jest bliższy kilkunastoletniej słodkiej, bogatej whisky ze Szkocji niż zwykłemu burbonowi z USA. Choć rzecz jasna różnice pomiędzy whisky a burbonem są oczywiste.

Knob Creek Small Batch często stawiany jest jako przykład burbona typu premium i coś w tym jest. Nie jest to na pewno alkohol, który popija się na imprezie z colą. Nie dlatego, że to zabronione 😉  ale po prostu szkoda. Knob jest tak dobry, że nie warto go z niczym mieszać. Z wyjątkiem wody!

Po dolaniu wody spada zawartość alkoholu, przez co etanol nie gryzie w nos i gardło. Przede wszystkim zaś Knob Creek Small Batch bardzo fajnie się otwiera i wyśmienicie pachnie i smakuje.

Chcecie się napić dobrego burbona nie pachnącego jedynie kukurydzą? 🙂 Sięgnijcie po Knob Creek Small Batch.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.