Blended whisky – alfabet whisky
Blended whisky – co to znaczy
Whisky blended czy single malt? To pytanie często pojawia się w rozmowach. Pytają przede wszystkim te osoby, które nie wiedzą na czym polegają różnice. Tak więc wyjaśniam.
Whisky blended to X ilości whisky zbożowej plus X ilości whisky single malt. Takie połączenie bywa ciekawe, smaczne. Jednakże w wielu, wielu przypadkach, to nic innego jak produkt masowy, dla masowego odbiorcy i do masowej konsumpcji (jak na przykład znana whisky Chivas Regal). Oczywiście zdarzają się wyjątki i to naprawdę fajne.
Jak powstaje blended whisky
Produkcja blended whisky jest tańsza od produkcji whisky single malt. Dzieje się tak dlatego, gdyż bazą dla niej jest whisky zbożowa (grain). Dwie główne różnice pomiędzy whisky zbożową a single malt to: rodzaj używanego ziarna i sposób destylacji. Po pierwsze, grain produkuje się z dowolnego ziarna, a nie wyłącznie z jęczmienia (a dokładniej słodu jęczmiennego). Po drugie, whisky taka nie destyluje się alembikach, co jest dużo szybsze, ale jest to produkcja przemysłowa, gdzie liczy się ilość a nie do końca jakość.
Blended whisky powstaje więc z tańszej whisky zbożowej oraz droższej single malt. Producenci nie ujawniają ani użytych proporcji, ani pochodzenia destylatów. W „literaturze przedmiotu” (czyt. Internecie) można znaleźć informacje, że taka whisky składa się z kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu różnych destylatów.
Bardzo często producent blend’ów jest jednocześnie właścicielem kilku (kilkunastu) destylarni, które „składają się” na jego blend’a. Przykładem może być właściciel marki Johnnie Walker – do firmy Diageo należą chociażby destylarnie Cardhu czy Talisker. W ten sposób producent zapewnia sobie stały dostęp do destylatów oraz ma kontrolę nad ich produkcją.
Uwaga!!! Istnieje także wyjątkowy rodzaj whisky mieszanej tzw. blended malt (inna spotykana nazwa to Pure Malt). Mieszanka taka nie zawiera w sobie whisky zbożowej (grain whisky), a co najmniej dwie różne whisky single malt, z dwóch różnych gorzelni. Przykładem może być blended malt Six Isles, który składa się z samych single malt pochodzących z wysp Szkocji (podobnie jak Rock Oyster – obecnie Rock Island Blended Malt).
Czy warto pić blended whisky, skoro to mieszanka kilkunastu (czy kilkudziesięciu) różnych whisky? Wiele osób zadaje takie pytanie. Ja zawsze odpowiadam w ten sam sposób. W whisky single malt doceniamy sztukę destylacji, starzenia w dębowych beczkach . Z kolei w blended whisky należy docenić sztukę kupażu. Przecież bez wątpienia niebywałą umiejętnością jest takie zmieszanie różnych alkoholi, żeby razem tworzyły spójną i smaczną całość.