Rock Oyster Blended Malt – test whisky

whisky_rock_oyster_szkocka_krata

Rock Oyster Blended Malt

Whisky Rock Oyster

Rock Oyster Small Batch Release – wyjątkowy produkt od szkockiej firmy Douglas Laing & Co. Nie jest to whisky typu single malt, nie jest to także blended whisky. To coś pomiędzy – to blended malt. Oznacza to, że co prawda jest to mieszanka whisky z różnych destylarni, ale są to tylko i wyłącznie whisky single malt. W przeciwieństwie do blended whisky nie jest dodawana whisky typu grain.

Douglas Laing & Co. to pochodząca ze Szkocji firma, która jest tzw. niezależnym bottlerem. Wydaje ona różne edycje whisky m.in. serię Old Particular czy Provenance. Jedną z propozycji jest również wyjątkowa seria “Remarkable Regional Malts”. To 5 różnych whisky blended malt reprezentujących 5 różnych regionów Szkocji. Co prawda, nie odpowiada to dokładnie regionom produkcji, które opisano w The Scotch Whisky Regulations. Niemniej, tych 5 różnych whisky blended malt mają oddać (oczywiście w uśredniony sposób) charakter poszczególnych szkockich krain. Opisywana Rock Oyster należy właśnie do tejże serii.

Ta blended malt reprezentuje szkocke Wyspy. I tu pierwsze ważne zastrzeżenie. Zgodnie z regulacjami – Wyspy nie stanowią odrębnego regionu produkcji whisky, lecz należą do regionu Highlands. Jednakże, z uwagi na dość znaczącą specyfikę i odmienność od “typowych highlanderów” wiele osób zwyczajwo uznaje Wyspy za oddzielny region. Na Rock Oyster składają się więc single malt pochodzące z destylarni leżących na wyspach: Arran, Jura, Orkady i Islay. I tu drugie zastrzeżenie. Wyspa Islay wg prawa stanowi samodzielny region produkcji whisky. Ba, nawet w serii Remarkable Regional Malts znajduje się blended malt reprezentująca wyłącznie Islay, czyli whisky Big Peat.

Rock Oyster jest więc ciekawą mieszanką – połączono whisky z formalnie dwóch regionów (Islay i Highland), ale tak naprawdę jej charakter jest typowy dla jednego, nieformalnego obszaru – Wysp. Podobny zabieg zastosowano także w przypadku innej whisky – Six Isles Blended Malt.

Rock Oyster to whisky bez określonego wieku, butelkowana z mocą 46,8% alk, o naturalnym kolorze i bez filtracji na zimno.


Moja opinia o Rock Oyster

Wzrok: jasny, słomkowy

Zapach: bardzo morsko, cytrusowo, gdzieś w tle majaczy dym

Smak: lekka słodycz z dodatkiem ostrych przypraw, posmak miodu (jakby orzeszki z miodem i solą)

Finisz: rozgrzewający, średnio długi

Cena: 200-250 złotych


Cóż powiedzieć, Rock Oyster to jest to, co bardzo lubię w whisky. Często ten styl nazywa się “marinistycznym”. Bardzo mi pasuje, gdy w whisky wyczuwalne są morze, sól morska czy świeża bryza. Takie były też np. Talisker Dark Storm czy Glen Scotia Double Cask. Taka też jest zwykle whisky z destylarni Pulteney, której hasłem jest nota bene “Maritime Malt”.

W Rock Oyster jest cała masa “morskości”. W tej whisky hula morska bryza. Do tego jest trochę owoców, przez co whisky jest delikatnie i przyjemnie słodka. Nie są to jednak owoce, które znamy z naszych polskich sadów, czyli soczyste i słodkie jabłka czy gruszki. To bardziej wrażenie świeżych cytryn, limonki. Całość domyka dymny akcent – jakby kopcące się ognisko na plaży albo tlący się torf wykopany gdzieś blisko brzegu morza. W smaku zaś dodatkowo pojawiają się ostrzejsze tony – whisky sprawia wrażenie posypanej pieprzem.

Podsumowując – to jest świetny przykład “morskiej” whisky. Jest w niej sporo wiatru znad morza, ale także owoce i przyprawy, a także delikatny dym. Gdyby mi ktoś kiedyś zaproponował rejs statkiem pośród szkockich wysp, to jestem przekonany, że Rock Oyster byłaby ze mną na pokładzie. Ahoj !

Podziel się artykułem!