Niezależny bottler – alfabet whisky

6 komentarzy

  1. Szpilu pisze:

    Cześć,
    Czy to oznacza, że ten sam batch może zostać wypuszczony przez destylarnię, w której powstał destylat, jako single cask pod np. popularną nazwą tej destylarni i jednocześnie przez niezależnego bottlera pod zupełnie inną unikatową nazwą?

    • Batch to nie beczka, single cask, batch to nastaw, wypust, z którego wychodzi X beczek. Zatem część beczek oczywiście może być zabutelkowana przez destylarnię i jednocześnie część beczek może trafić też na rynek.

      • Szpilu pisze:

        Czy w ramach jednego wypustu beczki różnią się walorami smakowymi, zapachowymi? Chodzi mi o to czy kupując dwie, teoretycznie różne butelki różnych marek, mogę trafić w praktyce na to samo?
        Jestem laikiem i dopiero zaczynam zgłębiać świat whisky. Z tego, co widzę, to baaardzo obszerna dziedzina. Stąd moje pytania 🙂

        • Wariantów jest naprawdę wiele. Przecież destylat może leżeć w różnych beczkach (wpływ ma wielkość, gatunek dębiny, to, co wcześniej leżało w beczce, który to jest refill), może być finiszowany (ale to już nie single cask), może leżeć w suchym magazynie albo zimnej i mokrej piwnicy itd itd. Temat rzeka. Na smak i zapach składa się naprawdę wiele czynników.

      • Szpilu pisze:

        Czy destylat z beczek z tego samego wypustu różni się walorami smakowymi i zapachowymi? Czy teoretycznie mogę trafić na to samo, mimo iż kupiłem dwa single cask’i różnych marek/ dystrybutorów, np pod marką własną destylarni i od niezależnego bottlera?

        • Wystarczy, że destylat trafi do różnych beczek – ex burbon i ex sherry i już mamy różnice. Wariantów jest naprawdę sporo. Teoretycznie, gdyby beczki były identyczne, podobne warunki przechowywania i oczywiście ten sam czas leżakowania, to destylat z jednej i z drugiej beczki będzie do siebie podobny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.