Cask Strength – alfabet whisky

whisky_beczki_cask_strength_szkocka_krata

Cask strength czyli moc prosto z beczki

Cask Strength – whisky w mocy beczki

Zgodnie z prawem whisky musi zawierać minimum 40% alkoholu. W większości przypadków właśnie z taką mocą jest butelkowana. Jednakże zdarza się, że whisky butelkuje się jako Cask Strength (popularnie zwana CS-em) czyli w mocy beczki. Robi się tak, aby ukazać prawdziwe oblicze destylatu.

Whisky cask strength – co to znaczy

Co to oznacza, że whisky jest CS (albo w CS-sie)? Cask strength whisky świadczy o tym, że po dojrzewaniu w beczce whisky nie była rozcieńczana, tylko została zabutelkowana w takiej mocy, w jakiej dojrzała w beczce. Taka zawartość alkoholu bardzo często ma nierówną wartość (np. 54,7 %), którą szczegółowo opisuje się na etykiecie butelki.

Whisky cask strength często wypuszczają na rynek tzw. niezależni dystrybutorzy, czyli firmy, którym gorzelnie sprzedają beczki z destylatem. To oni decydują, jaką moc będzie mieć whisky w butelce. Jako przykład niech posłuży wyśmienita whisky Ledaig z 2005 zabutelkowana przez Creative Whisky Company z mocą 56,5% alk. Oczywiście, bywa i tak, że destylarnie także wypuszczają na rynek whisky w wersji CS.

Niestety, bywa też tak, że whisky nazywana cask strength tak naprawdę tym nie jest. Przykładem może być popularna whisky Glenfarclas ‘105’, którą butelkuje się z mocą… uwaga… 60% ! Trudno przyjąć, że każdorazowo beczka (beczki) oddały whisky o takiej samej zawartości alkoholu. Tym bardziej, że jest to kupaż różnych beczek.

Single cask to cask strength??

Warto zauważyć, że cask strength co do zasady powinien dotyczyć wyłącznie whisky single cask, czyli z jednej, pojedynczej beczki. W praktyce określa się tak również inne, nierozcieńczone whisky (jak wspomniana wyżej Glenfarclas 105, która oczywiście single cask nie jest). I na odwrót – single cask co do zasady rozlewa się “z mocą beczki”. Teoretycznie jednak można zabutelkować single cask, która jest rozcieńczana wodą w celu “zbicia” zawartości alkoholu. Kombinacji jest wiele, kreatywność gorzelni czy bottlerów, a właściwie ich działów marketingu ;), nie zna granic.

Czy najlepiej pić wyłącznie whisky w CSie? Wiele osób pijających whisky twierdzi, że dopiero wersja CS oddaje prawdziwy charakter danej destylarni. Trochę jest w tym prawdy, ponieważ nierozcieńczona whisky pokazuje, jaki naprawdę jest destylat. Nikt przecież nie ma wątpliwości, że rozcieńczenie go wodą przed zabutelkowaniem, wpływa na zapach i smak whisky.  Pewne akcenty whisky ulegają zmniejszeniu, część innych się uwypukla. Warto więc próbować wersji CS, aby przekonać się, jak wypada ciężki, mocny alkohol prosto z beczki. Do takiej whisky można dodać kilka kropel wody, aby nieco zbić moc alkoholu i zobaczyć, jak whisky zmienia się pod wpływem wody. Z drugiej zaś strony – skoro producent zabutelkował whisky z taką konkretną mocą, to po co ją zmniejszać. Więcej o tym, jak można testować whisky w artykule Jak pić whisky.

Podziel się artykułem!