Cask Strength – alfabet whisky

Przeczytanie tekstu zajmie Ci ok. 2 min.
whisky_beczki_cask_strength_szkocka_krata
Cask strength czyli moc prosto z beczki

Cask Strength – whisky w mocy beczki

Zgodnie z prawem whisky musi zawierać minimum 40% alkoholu. W większości przypadków właśnie z taką mocą whisky jest butelkowana. Jednakże zdarza się, że whisky butelkuje się jako Cask Strength (popularnie zwana CS-em) czyli w mocy beczki. Robi się tak, aby ukazać prawdziwe oblicze destylatu i pokazać jego prawdziwą siłę.

Whisky cask strength – co to znaczy

Co to oznacza, że whisky jest CS (albo w CS-sie)? Cask strength whisky świadczy o tym, że po dojrzewaniu w beczce whisky nie była rozcieńczana, tylko została zabutelkowana w mocy, w jakiej opuściła bekę. Taka zawartość alkoholu bardzo często ma nierówną wartość (np. 54,7 %), którą szczegółowo opisuje się na etykiecie butelki.

Whisky cask strength często wypuszczają na rynek tzw. niezależni dystrybutorzy, czyli firmy, którym gorzelnie sprzedają beczki z destylatem. To oni decydują, jaką moc będzie mieć whisky w butelce. Jako przykład niech posłuży wyśmienita whisky Ledaig z 2005 zabutelkowana przez Creative Whisky Company z mocą 56,5% alk. Oczywiście, bywa i tak, że destylarnie także wypuszczają na rynek whisky w wersji CS (np. whisky Tobermory 12yo Port Pipe).

Cask Strength z destylarni Tobermory

Niestety, (i tu uwaga! uwaga!) bywa też tak, że whisky nazywana jest potocznie cask strength, a tak naprawdę tym nie jest. Przykładem może być popularna whisky Glenfarclas '105′, którą butelkuje się z mocą 60% ! Trudno przyjąć, że każdorazowo beczka (beczki) oddały whisky o takiej samej zawartości alkoholu. Tym bardziej, że jest to kupaż różnych beczek. Whisky z różnych beczek jest więc „uśredniona” do tych 60%.

Glenfarclas 105

Single cask to cask strength?

Warto zauważyć, że cask strength co do zasady powinien dotyczyć wyłącznie whisky single cask, czyli z jednej, pojedynczej beczki. To najbardziej klarowna sytuacja. W praktyce określa się tak również inne, nierozcieńczone whisky, np. z jednej partii (tzw. batcha np. whisky Aberlour A’bunadh) przy założeniu, że kupażując kilka beczek nie dolano do nich wody.

Aberlour A’bunadh whisky Szkocka Krata
batch 59 z serii A’bunadh

I na odwrót – single cask co do zasady rozlewa się „z mocą beczki”. Teoretycznie jednak można zabutelkować single cask, która jest rozcieńczana wodą w celu „zbicia” zawartości alkoholu. Kombinacji jest wiele, kreatywność gorzelni czy bottlerów, a właściwie ich działów marketingu ;), nie zna granic.

Czy najlepiej pić wyłącznie whisky w CSie? Wiele osób pijających whisky twierdzi, że dopiero wersja CS oddaje prawdziwy charakter danej destylarni. Trochę jest w tym prawdy, ponieważ nierozcieńczona whisky pokazuje, jaki naprawdę jest destylat. Nikt przecież nie ma wątpliwości, że rozcieńczenie go wodą przed zabutelkowaniem, wpływa na zapach i smak whisky.  Pewne akcenty whisky ulegają zmniejszeniu, część innych się uwypukla.

Warto więc próbować wersji CS, aby przekonać się, jak wypada ciężki, mocny alkohol prosto z beczki. Do takiej whisky można dodać kilka kropel wody, aby nieco zbić moc alkoholu i zobaczyć, jak whisky zmienia się pod wpływem wody. Z drugiej zaś strony – skoro producent zabutelkował whisky z taką konkretną mocą, to po co ją zmniejszać. Więcej o tym, jak można testować whisky w artykule Jak pić whisky.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.