Butelkowanie – alfabet whisky

Przeczytanie tekstu zajmie Ci ok. 2 min.

whisky_butelkowanie_szkocka_krata

Butelkowanie whisky – si贸dmy etap produkcji whisky

Kiedy sko艅czy艂o si臋 ju偶 dojrzewanie whisky i聽 dysponujemy beczk膮 z whisky o odpowiednim wieku, mo偶na przej艣膰 do ostatniego etapu produkcji, czyli rozlania i zabutelkowania. Wydawa膰 si臋 mo偶e, 偶e to czynno艣膰 stricte techniczna, ale to bardzo mylne. Na tym etapie mo偶na zrobi膰 z whisky jeszcze wiele dobrego albo wiele z艂ego. Butelkowanie ( a w艂a艣ciwie rozlewanie) to nadanie ostatecznego charakteru whisky. Butelkowanie whisky przebiega w r贸偶ny spos贸b, w zale偶no艣ci od tego jak膮 whisky chce si臋 otrzyma膰. To na tym etapie zapadaj膮 decyzj臋 chocia偶 by co do zawarto艣ci alkoholu.

Co ma by膰 w butelce ?

Whisky single malt, kt贸r膮 mamy w butelce to tak naprawd臋 „mieszanka” 鈥 kupa偶 destylat贸w z wielu beczek (nie dotyczy to whisky tzw. single cask).聽 Miesza si臋 oczywi艣cie beczki z tej samej destylarni, inaczej ni偶 w przypadku blended whisky. Chodzi o to, 偶eby zachowa膰 ten sam profil zapachowo-smakowy danej whisky. Przecie偶 konsument chce, aby whisky X pachnia艂a i smakowa艂a wci膮偶 tak samo, niezale偶nie od tego, czy pije j膮 w roku 2000, 2010 czy 2020. Tematem na zupe艂nie inn膮 dyskusj臋 jest to, czy faktycznie tak jest. Opr贸cz kompozycji zapachowo-smakowej pilnuje si臋 r贸wnie偶 wieku destylatu, gdy偶 to „najm艂odsza beczka” decyduje o tym, jaki wiek przypisany jest do whisky. O wieku whisky i zasadach, kt贸re tego dotycz膮 mo偶na poczyta膰 wi臋cej w artykule o NAS whisky.

Przed rozlaniem do butelek whisky mo偶e by膰 r贸wnie偶 filtrowana na zimno i koloryzowana karmelem. Ten pierwszy proces ma zapobiega膰 m臋tnieniu alkoholu (wi臋cej o tym w artykule o filtracji na zimno). Barwienie karmelem ma z kolei ujednolica膰 barw臋. U偶ywa si臋 w tym celu barwnik E150a. Jego ilo艣ci s膮 tak znikome, 偶e nie wp艂ywa to na zapach i smak alkoholu 鈥 przynajmniej tak twierdz膮 producenci, kt贸rzy barwi膮 swoje whisky. Najpowszechnniej dost臋pne whisky rozcie艅cza si臋 do mocy 40-46 % alk.

Beczki mo偶na rozlewa膰 tak偶e bez filtrowania, koloryzowania czy mieszania. Whisky rozlana z konkretnej beczki to tzw. single cask. Najcz臋艣ciej taka single malt nie jest rozcie艅czana, w贸wczas mamy do czynienia z whisky typu cask strength.

butelkowanie_whisky_szkocka_krata

Kto butelkuje ?

Niewiele gorzelni ma w艂asne linie rozlewnicze. Przyk艂adem takiej, kt贸ra nadal sama prowadzi butelkowanie whisky jest Springbank. Wi臋kszo艣膰 gorzelni korzysta z us艂ug wyspecjalizowanych zak艂ad贸w. Mo偶e by膰 r贸wnie偶 i tak, 偶e butelkowanie robi si臋 na potrzeby tzw. niezale偶nych bottler贸w. To firmy, kt贸re kupuj膮 beczki whisky i butelkuj膮 je pod swoj膮 mark膮.

Po tych ca艂ych zawi艂o艣ciach dotycz膮cych tego, kto b臋dzie butelkowa膰, jak, z jak膮 moc膮 itd. itd. wida膰 najlepiej, 偶e losy whisky wa偶膮 si臋 do samego ko艅ca procesu produkcji.


Wcze艣niejsze etapy produkcji whisky to: 鉃 s艂odowanie suszenie zacieranie fermentacja destylacja dojrzewanie

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczy膰 spam. Dowiedz si臋 wi臋cej jak przetwarzane s膮 dane komentarzy.