Auchentoshan – alfabet whisky

Przeczytanie tekstu zajmie Ci ok. 2 min.
auchentoshan_szkocka_krata
Destylarnia Auchentoshan źródło: wikimedia

To destylarnia z jedną z najdziwniejszych nazw w całej Szkocji. Prawdziwy łamaniec językowy. Ale Auchentoshan wyróżnia się nie tylko tym.

Auchentoshan – potrójna siła

Jeśli by spojrzeć na mapę Szkocji, to znacząca liczba destylarni umiejscowiona jest w części środkowej oraz północnej, przede wszystkim w regionach Speyside i Highland. A co z niemałym regionem na południu ? Co z Lowlands ? Dlaczego jest tam tak mało destylarni, w tym opisywana tu Auchentoshan ?

Gdy się czyta trochę o historii whisky, to wszędzie pojawia się informacja, że w Lowlands starano się produkować whisky szybko – duże alembiki, szybka destylacja – to miała być oferta na zwiększający się popyt.

Niestety, była to ślepa uliczka, bowiem alkohol taki przegrywał jakością z tym z innych regionów. Wówczas w Lowlands zaczęto poszukiwać nowych dróg. Jedną z opcji było wygładzenie whisky na kształt irlandzkiej whiskey – tą drogą poszli w destylarni Auchentoshan.

potrójna destylacja whisky
oficjalne foto ze strony Auchentoshan

Trzy alembiki Auchentoshan

Niektóre destylarnie słyną ze swojej ciekawej historii, inne np. z nietypowych alembików albo położenia na mapie Szkocji. Auchentoshan bez wątpienia kojarzy się przede wszystkim z potrójną destylacją. Trudno powiedzieć, czy ten sposób destylacji obowiązywał tu zawsze (destylarnie założono około 1817 roku). Faktem jest, że destylarnia działa w ten sposób do dziś.

Auchentoshan położone jest niedaleko Glasgow, tuż przy umownej granicy oddzielającej Highland od Lowlands. Jej „sąsiadkami” są destylarnie Loch Lomond oraz Glengoyne – obie należące już do południowego Highland.

Wracając do tego co produkuje się w tej destylarni. Do pewnego momentu sposób produkcji whisky jest taki sam, jak w innych destylarniach. Różnica pojawia się w kluczowym momencie tzn. w trakcie destylacji.

W Auchentoshan w procesie tym wykorzystywane są bowiem trzy alembiki. Tak jak w innych miejscach, tu także występują alembiki wash still i spirit still, a oprócz nich także intermediate still. Cały proces służy temu, aby uzyskać łagodniejszy, delikatniejszy alkohol. Zaskoczeniem może być to, że po trzykrotnej destylacji uzyskiwany jest alkohol o mocy ok. 80%, czyli o jakieś 10% więcej niż normalnie.  Jednak po dojrzewaniu i rozcieńczeniu przed nalaniem, produkt zyskuje oczekiwaną lekkość.

whisky_auchentoshan_szkocka_krata
Auchentoshan Heartwood

Whisky Auchentoshan są właśnie lekkie, jedwabiste, delikatne. Podstawowe edycje z tej destylarni (np. Auchentoshan Heartwood) są idealne dla osób, które wchodzą w świat whisky. Destylarnia lubi eksperymentować z beczkami, dlatego w ich portfolio oprócz typowych beczek po burbonie oraz po sherry (pyszna Three Wood) znajdują się również edycje po winach czy też ze świeżego dębu. Dla mnie produkty te są ciekawe, zupełnie nie przeszkadza ich łagodność. Są kremowe, jedwabiste, bardzo przystępne i smaczne. Polecam do spróbowania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.