Polugar – z historii Rosji

Przeczytanie tekstu zajmie Ci ok. 3 min.
polugar_szkocka_krata

Polugar

Polugar – destylat rosyjsko-polski

Mo偶e dziwi膰 fakt, 偶e na blogu po艣wi臋conym whisky opisywany jest alkohol inny ni偶 single malt, burbon itp. Wyj膮tkowy rodzaj tego trunku sprawia, 偶e zdecydowa艂em si臋 przybli偶y膰 Polugar, cho膰 pokr贸tce. Na pierwszy rzut oka kto艣 mo偶e powiedzie膰, 偶e to w贸dka. Kto艣 inny – eee, nie, przecie偶 to rodzaj bimbru. Czym wi臋c jest ?

Polugar to tradycyjny rosyjski alkohol, zbo偶owy destylat. By艂 produkowany w Rosji na d艂ugo przed tym, zanim w 1895 roku jego produkcja zosta艂a zakazana. W贸wczas to wszystkie tradycyjne destylarnie zosta艂y zniszczone, a monopol pa艅stwowy przej膮艂 w艂adz臋 nad produkcj膮 w贸dki. Uznano wtedy, 偶e w贸dka mo偶e powsta膰 jedynie z rektyfikowanego alkoholu etylowego. Na swoje nieszcz臋艣cie Polugar produkowany by艂 w zdecydowanie bardziej wysublimowany spos贸b. Destylowany by艂 ze zbo偶a, przy u偶yciu miedzianych alembik贸w. Czy co艣 to przypomina? 馃檪

Sama nazwa oznacza „na wp贸艂 wypalony”. Zanim wynaleziono urz膮dzenie mierz膮ce moc alkoholu, robiono test. Brane by艂y dwie porcje alkoholu, kt贸re podpalano. Po wypaleniu powinna zosta膰 jedna porcja wody. Gdy ju偶 mo偶na by艂o zmierzy膰 moc alkoholu za pomoc膮 urz膮dzenia, okaza艂o si臋, 偶e Polugar ma 38,5 % alk.

Polugar dzi艣

Polugar wraca jako tradycyjny, historyczny rosyjski alkohol. Jednak偶e, z uwagi na porz膮dek prawny nie produkuje si臋 go w Rosji. Zamiast tego, destylarnia znajduje si臋 w Polsce. W nowych okoliczno艣ciach, ale wci膮偶 produkcja wygl膮da w tradycyjny spos贸b. Destylowany ze zb贸偶, w miedzianych alembikach, kt贸re zosta艂y odtworzone na podstawie XVIII-wiecznych rysunk贸w.聽 W przeciwie艅stwie do whisky, ten destylat nie jest starzony w beczkach. Zamiast tego alkohol oczyszczany jest bia艂kiem z kurzych jaj (historyczna metoda pochodz膮ca z Rosji) oraz przy pomocy brzozowego w臋gla drzewnego.

W efekcie otrzymujemy niesamowity trunek – ni to w贸dka, ni to bimber, ni to rodzaj whisky 鈥 po prostu Polugar. Produkowane s膮 obecnie dwie „linie”. Pierwsza 鈥 destylowana wy艂膮cznie z ziaren r贸偶nych zb贸偶 (pszenica, 偶yto, j臋czmie艅, gryka) 鈥 krystaliczny, czysty, zbo偶owy destylat. Druga seria to destylat, do kt贸rego dodaje si臋 naturalne sk艂adniki, wskazane ka偶dorazowo na etykiecie. I tak mamy np. wersj臋 z kminkiem, z chrzanem czy ja艂owcem.


Polugar 鈥 szybki test przyk艂adowych produkt贸w

Polugar Single Malt Rye

Wzrok: czysty alkohol, ale mam wra偶enie, 偶e jest g臋stszy, oleisty w por贸wnaniu ze zwyk艂膮 w贸dk膮

Zapach: s艂贸d, sk贸rka chleba, leciutko owocowy

Smak: kremowy, lekko s艂odki, fantastycznie rozgrzewaj膮cy

Absolutnie ka偶dy powinien go pozna膰 !

Polugar Wheat

Wzrok: krystaliczny alkohol

Zapach: bardzo delikatny, pieczywo z piekarni, na ko艅cu jakby subtelna s艂odycz po艂膮czona z ostro艣ci膮

Smak: bardzo, bardzo delikatnie i przyjemnie s艂odko

Polugar No. 4 Honey and Allspice

Wzrok: bardzo delikatnie s艂omkowy

Zapach: zio艂owy, lekko s艂odki, wyra藕ne przyprawy (pieprz, kolendra)

Smak: s艂odszy ni偶 w zapachu i mniej ostry, do艣膰 szybko przygasa

Co艣 dla wszystkich fan贸w alkoholi o zio艂owym charakterze!


Mroczne to by艂y czasy, kiedy nie wiedzia艂em, co to Polugar 馃槢 Zaciekawi艂a mnie najpierw jego historia, a p贸藕niej zapach i smak tego, co pr贸bowa艂em. Subiektywnie 鈥 absolutnie nie nazwa艂bym tego w贸dk膮. W贸dka to przecie偶 spirytus rozcie艅czony wod膮 i tyle. Tu mamy za艣 wyrafinowany spos贸b destylacji i oczyszczania. Chyba najbli偶ej mu do okre艣lenia 鈥 bimber. Niestety, w naszym rozumowaniu to alkohol s艂abej (zwykle) jako艣ci, produkowany jak popadnie, z czego popadnie 鈥 wa偶ne, by uzyska膰 „procenty”. W tym przypadku o niskiej jako艣ci nie mo偶e by膰 mowy. Wi臋c czym to jest ? Odpowiem tak 鈥 a czy to wa偶ne! 馃檪 Niech ka偶dy spr贸buje i przekona si臋 na w艂asnej sk贸rze.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczy膰 spam. Dowiedz si臋 wi臋cej jak przetwarzane s膮 dane komentarzy.