Edradour Ballechin 8yo – test whisky
Whisky Edradour Ballechin 8yo
Double Malt
Edradour to malutka, szkocka gorzelnia z regionu Highlands. Podstawowy, można by rzec – typowy spirytus z tej destylarni to przyjemnie owocowa whisky butelkowana pod marką Edradour (a oto i przykład ➡️ Caledonia). Oprócz tego, bodaj od 2003 roku, w zakładzie produkowana jest okazjonalnie także mocno torfowa whisky znana pod nazwą Ballechin.
Ukazało się kilka edycji whisky Edradour Ballechin 8yo. Różniły się one beczkami użytymi do kupażu. Na etykiecie whisky znajduje się informacja, jakich beczek gorzelnia użyła do zmieszania. Wykoszystuje się 4 beczki w proporcji 1 baryłka po sherry owocowej whisky Edradour na 4 beczki ex-burbon torfowej Ballechin. Moja edycja to połączenie beczek nr 69 (Edradour) oraz nr 279-281 (Ballechin). Whisky została oznaczona jako ośmioletnia (beczki datowane na 2009 rok), zabutelkowano ją z mocą 46% alk., bez uprzedniego koloryzowania karmelem oraz bez filtrowania na zimno.
Moja opinia o Edradour Ballechin 8yo
Wzrok: ciemny bursztyn
Zapach: suszone owoce, wędzone mięso, kopcący się węgiel, pomarańcze, woda po ugotowanym mięsie
Smak: słodko i mocno, pieprznie, wanilia, pomarańcze, lekko dymnie
Finisz: bardzo przyjemny długi, słodki
Cena: od 250 złotych lub więcej w zależności od wersji
Gdy sięgam pamięcią w nie tak odległą przeszłość, kiedy piłem tą whisky, to przychodzą mi na myśl dwa skojarzenia: węgiel i mięso. Takie zapachy dominują w tej whisky. Z kolei aromat jest zdecydowanie jej najmocniejszą stroną. Mocno torfowa Ballechin dominuje nad słodką whisky Edradour. Torfowy zapach przypomina kopcący się węgiel albo świeży, jeszcze dymiący popiół. Gdzieś w tym wszystkim pojawia się zapach pieczonego mięsa lub mięsnego bulionu. Dopiero po tym pierwszym, mocnym akcencie pojawia się „typowa” Edradour – słodziutkie owoce nieco przełamane owocowym suszem. Zapach naprawdę przyjemny. Whisky ta ma łagodny, słodkawy smak. Torfowy akcent gdzieś ginie albo wycofuje się na dalszy plan. W smaku zdecydowanie owocowo, nieco ostro, co zgrabnie przechodzi w przyjemny i długi finisz.
Czy Edradour Ballechin 8yo to whisky słodka czy torfowa? Dla amatorów owoców czy może dla fanów dymu i ognia? Odpowiedź nie jest prosta. Każdy znajdzie w niej pewnie to, co bardziej lubi i na tym się skupi. Jednak dla mnie to whisky dymna, nawet jeśli w smaku nie jest to tak wyraźne. Przyjemne doświadczenie, na pewno warta jest bliższego poznania.