Edradour – alfabet whisky

whisky_edradour_szkockakrata

Destylarnia Edradour

Edradour – wielkość nie ma znaczenia

Edradour to najmniejsza szkocka destylarnia. Tak przynajmniej twierdzi właściciel. Możliwe, że tak właśnie jest, bowiem produkuje się tam naprawdę niewiele whisky (ok. 100 000 litrów rocznie), produkcja whisky na wielu etapach nie jest zautomatyzowana i zmechanizowana, a w destylarni pracuje jedynie kilka osób.

Małe jest piękne

Destylarnia Edradour leży w samym centrum regionu Highlands, dokładnie w miejscowości Pitlochry. Cała destylarnia mieści się w jednym budynku malowniczo położonym nad brzegiem potoku.

Założona w 1825 roku (jedna z najstarszych szkockich destylarni) przez grupę farmerów. Następnie, po ponad 100 latach przeszła ona w amerykańskie ręce, bowiem w 1933 roku destylarnię nabył William Whiteley. Był on właścicielem firmy produkującej blended whisky. Edradour wykorzystywano do produkcji blenda King’s Ransom. W czasach amerykańskiej prohibicji była to whisky masowo przemycana do USA, dzięki znajomości Whiteley’a z Frankiem Costello – boss’em nowojorskiej mafii. Znajomość tych panów była na tyle bliska, że w 1938 roku kolejnym właścicielem destylarni został Irving Haim, bliski współpracownik Costello, na tamte czasy najpotężniejszego już mafiosy w USA. Co więcej, wieść niesie, że Costello to pierwowzór filmowego Vito Corleone z Ojca Chrzestnego.

W czasach nam bliższych destylarnia kilkukrotnie zmieniała właściciela, jednym z nich był od 1982 roku duży francuski koncern Pernod Ricard. To francuskiemu właścicielowi zawdzięczamy to, że single malt Edradour są na rynku – w 1986 roku pojawiła się 10-letnia wersja whisky.

W roku 2002 destylarnia powróciła w szkockie ręce – destylarnię nabyła firma Signatory, jeden z najbardziej cenionych niezależnych dystrybutorów whisky. Można powiedzieć, że to było naprawdę nowe otwarcie dla Edradour. Nowy właściciel zachował tradycyjny charakter gorzelni i jednocześnie wprowadził nowe rozwiązania, w szczególności butelkowanie w wersji cask strength oraz dojrzewanie lub finiszowanie w różnego rodzaju beczkach (np. po sherry,  burgundzie, maderze itd).

Przede wszystkim Edradour to whisky bardzo przyjemne, słodkie, owocowe. Przykładem takiej może być chociażby Edradour Caledonia – jedna z pozycji z podstawowego portfolio gorzelni. Ciekawostką jest fakt, że w destylarni produkowana jest również whisky torfowa – można ją znaleźć pod nazwą Ballechin. I wersji normalnej, i torfowej warto spróbować!

Może Ci się również spodoba