Edradour – alfabet whisky

Przeczytanie tekstu zajmie Ci ok. 2 min.
whisky_edradour_szkockakrata
Destylarnia Edradour

Edradour – wielkość nie ma znaczenia

Edradour to najmniejsza destylarnia w Szkocji (przynajmniej w roku 2017, kiedy piszę ten artykuł). Tak przynajmniej twierdzi właściciel. Możliwe, że tak właśnie jest, bowiem produkuje się tam naprawdę niewiele whisky (ok. 100 000 litrów rocznie), produkcja whisky na wielu etapach nie jest zautomatyzowana i zmechanizowana, a w destylarni pracuje jedynie kilka osób.

Małe jest piękne

Destylarnia Edradour leży w samym centrum regionu Highlands, dokładnie w miejscowości Pitlochry. Cała destylarnia mieści się w jednym budynku malowniczo położonym nad brzegiem potoku.

Założona w 1825 roku (jedna z najstarszych szkockich destylarni) przez grupę farmerów. Następnie, po ponad 100 latach przeszła ona w amerykańskie ręce, bowiem w 1933 roku destylarnię nabył William Whiteley. Był on właścicielem firmy produkującej blended whisky. Edradour wykorzystywano do produkcji blenda King’s Ransom. W czasach amerykańskiej prohibicji była to whisky masowo przemycana do USA, dzięki znajomości Whiteley’a z Frankiem Costello – boss’em nowojorskiej mafii.

Znajomość tych panów była na tyle bliska, że w 1938 roku kolejnym właścicielem destylarni został Irving Haim, bliski współpracownik Costello, na tamte czasy najpotężniejszego już mafiosy w USA. Co więcej, wieść niesie, że Costello to pierwowzór filmowego Vito Corleone z Ojca Chrzestnego.

W czasach nam bliższych destylarnia kilkukrotnie zmieniała właściciela, jednym z nich był od 1982 roku duży francuski koncern Pernod Ricard. To francuskiemu właścicielowi zawdzięczamy to, że single malt Edradour są na rynku – w 1986 roku pojawiła się 10-letnia wersja whisky.

whisky_edradour_caledonia_szkockakrata
Edradour Caledonia

W roku 2002 destylarnia powróciła w szkockie ręce – destylarnię nabyła firma Signatory, jeden z najbardziej cenionych niezależnych dystrybutorów whisky. Można powiedzieć, że to było naprawdę nowe otwarcie dla Edradour. Nowy właściciel zachował tradycyjny charakter gorzelni i jednocześnie wprowadził nowe rozwiązania.

Pojawiło się m.in. butelkowanie w mocy beczki czyli cask strength oraz wykorzystywanie różnego rodzaju beczek w procesie dojrzewania (np. po hiszpańskim winie sherry,  burgundzie, maderze itd).

Przede wszystkim Edradour to whisky bardzo przyjemne, słodkie, owocowe. Przykładem takiej może być chociażby Edradour Caledonia – jedna z pozycji z podstawowego portfolio gorzelni.

Ciekawostką jest fakt, że w destylarni produkowana jest również whisky torfowa – można ją znaleźć pod nazwą Ballechin. I wersji normalnej, i torfowej single malt z tej gorzelni warto spróbować!

whisky_edradour_ballechin_szkocka_krata
Edradour Ballechin 8yo

Można spróbować również połączonej edycji torfowej i nietorfowej. Gorzelnia stworzyła bowiem whisky Edradour Ballechin 8yo, który prezentuje dwa charaktery tej destylarni – świat owoców oraz dymu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.