Bowmore Black Rock – test whisky

Przeczytanie tekstu zajmie Ci ok. 2 min.
whisky_bowmore_szkocka_krata

Bowmore Black Rock

Whisky Bowmore Black Rock

Zanim zaczniecie na dobre czytanie o whisky Bowmore Black Rock, sp贸jrzcie jeszcze raz, dok艂adnie na zdj臋cie. Na samej g贸rze etykiety widnieje data. To rok 1779, kt贸ry uznawany jest za dat臋 za艂o偶enia destylarni. Powstanie gorzelni w tym roku czyni Bowmore jedn膮 z najstarszych szkockich destylarni. Co prawda mo偶na znale藕膰 opinie kwestionuj膮ce prawid艂owo艣膰 tej daty. Chyba trzeba jednak przyj膮膰, 偶e zak艂ad wie co robi (przynajmniej marketingowo 馃槈 ) umieszczaj膮c j膮 na etykiecie swoich produkt贸w.

Destylarnia Bowmore le偶y na Islay, czyli w kr贸lestwie torfu. Usytuowana jest tu偶 nad brzegiem zatoki Loch Indaal (albo Lochindaal). Z takiego po艂o偶enia zak艂ad skrz臋tnie korzysta. S艂ynny jest najstarszy magazyn gorzelni znany jako Vaults no. 1. Le偶y on na samiutkim brzegu, a klepisko znajduje si臋 poni偶ej poziomu morza. Czyni to wyj膮tkowy mikroklimat dla dojrzewaj膮cej tam whisky. Bowmore to destylarnia, kt贸ra nadal sama s艂oduje j臋czmie艅. Nie zapewnia on 100% zapotrzebowania, jednak to i tak spory ewenement w dzisiejszych czasach.

Jak przysta艂o na whisky z Islay, Bowmore reprezentuje whisky dymno-torfowe. Nie jest to jednak 偶aden torfowy potw贸r jak chocia偶by s膮siadka z Lagavulin. To raczej bardziej u艂o偶ony torf, spokojniejszy, 艂atwiejszy.

Bowmore Black Rock nale偶y do oferty travel retail. Whisky ta butelkowana jest bez okre艣lenia wieku, z moc膮 40% (co oznacza filtracj臋 na zimno). Destylat dojrzewa艂 w beczkach po sherry Oloroso, co ma wp艂yw na zapach, smaki i kolor (cho膰 w tym przypadku mamy do czynienia z whisky barwion膮 karmelem).

Moja opinia o Bowmore Black Rock

Wzrok: mocna herbata

Zapach: lekkie nuty torfowe, orzechy, kawa latte, stare gazety

Smak: przyjemnie torfowy, sporo s艂odyczy z suszonych owoc贸w (szczeg贸lnie rodzynek), na ko艅cu pikantnie

Finisz: mocny, posmak posolonego karmelu

Cena: 150-200 z艂otych

Bowmore Black Rock jest dosy膰 zaskakuj膮cy. Po艂膮czenie s艂odyczy, bardzo delikatnej morskiej soli (ale dopiero na samym ko艅cu) i torfu tworz膮 przyjemn膮 kompozycj臋. W zapachu kojarzy mi si臋 bardzo mocno ze starymi gazetami. Je艣li macie wystarczaj膮co du偶o lat 馃檪 i pami臋tacie, jaki zapach mia艂y kiedy艣 gazety, ale nie takie kolorowe, tylko dzienniki, po kt贸re biega艂o si臋 do kiosku. Szczeg贸lnie czarno-bia艂e zdj臋cia w tych gazetach. Kojarzycie ten zapach – tusz, atrament, jaki艣 py艂 papierowy? Takie co艣 przebija mi w艂a艣nie w Bowmore Black Rock. Te gazety w tej whisky s膮 nawet troch臋 zamoczone, mo偶e i zat臋ch艂e. Brzmi zach臋caj膮co??? 馃榾

Do tych gazet do艂o偶y膰 trzeba jeszcze ewidentny zapach dymu, popio艂u, suszonych owoc贸w i …. kawy latte. Serio! Ja w tej single malt czuj臋 mocno kaw臋 z mlekiem.聽 Bowmore Black Rock potrafi zaskoczy膰. Tym bardziej, 偶e w smaku robi si臋 on nieco ostrzejszy, bardziej zdecydowany. Na j臋zyku wyra藕nie czu膰 przyprawy i troch臋 alkoholu. Do tego solidny finisz, rozgrzewaj膮cy, dymny.

Bowmore Black Rock jest fajn膮 propozycj膮 dla fan贸w torfu, szczeg贸lnie dla tych, kt贸rzy lubi膮 tego typu whisky z beczek po sherry. Dzi臋ki temu torf jest troch臋 wyg艂adzony, a whisky s艂odsza, przyst臋pniejsza. Taka te偶 jest i ta whisky. Nie jest to torfowy potw贸r (pewnie ma ok 25 ppm), ale bardzo przyjemnie si臋 j膮 popija.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczy膰 spam. Dowiedz si臋 wi臋cej jak przetwarzane s膮 dane komentarzy.