Lagavulin – alfabet whisky
Lagavulin – Classic Malt
Na stosunkowo niewielkiej wyspie Islay (raptem 606 km虏), znajduje si臋 kilka dzia艂aj膮cych destylarni whisky. W艣r贸d nich jest Lagavulin – destylarnia-legenda produkuj膮ca whisky o wyj膮tkowym charakterze. Kto艣 mo偶e powiedzie膰, 偶e tak mo偶na by rzec o ka偶dej destylarni (no prawie o ka偶dej), a szczeg贸lnie o tych z Islay. To prawda, lecz ta w艂a艣nie jest dla mnie zdecydowanie wyj膮tkowa.
Lagavulin, czyli historia s膮siedztwa
Powstanie destylarni datowane jest oficjalnie na 1837 rok, kiedy to sta艂a si臋 ona w艂asno艣ci膮 rodziny Graham oraz J. L. Mackie. Ten ostatni by艂 wujem wa偶nej osoby w historii gorzelni – Peter’a Mackie, zwanego „Niespokojnym Piotrkiem„, kt贸ry to szefowa艂 destylarni a偶 do swojej bezpotomnej 艣mierci w 1924 roku.
W tym miejscu nale偶y wspomnie膰 o osobliwym po艂膮czeniu Lagavulin i Laphroaig – destylarni le偶膮cych w swoim bardzo bliskim s膮siedztwie. W latach 1847-1907 Lagavulin by艂 oficjalnym agentem handlowym Laphroaig. Po utracie tego uprawnienia rozpocz臋艂a si臋 batalia s膮dowa mi臋dzy firmami. Peter Mackie pr贸bowa艂 wykupi膰 s膮siada. Dodatkowo wprowadzi艂 takie zmiany w otaczaj膮cym destylarnie krajobrazie, 偶e odci膮艂 Laphroaig od 藕r贸de艂 wody, na co firma odpowiedzia艂a pozwem s膮dowym.
Ostatecznie Niespokojny Piotrek postanowi艂 po prostu odwzorowa膰 destylat s膮siedniej gorzelni. W tym celu wyremontowa艂 kilka starych budynk贸w i zamontowa艂 w nich alembiki kszta艂tem odpowiadaj膮ce tym z Laphroaig. Nowy zak艂ad nosi艂 nazw臋 Malt Mill (Lagavulin oznacza „m艂yn w dolinie”). Malt Mill oczywi艣cie nie osi膮gn膮艂 tego, co oczekiwa艂 Peter Mackie, pomimo tego destylowano tam whisky a偶 do 1962 roku.
Peterowi zawdzi臋czamy jeszcze jedn膮 rzecz – znan膮 blended whisky White Horse, do kupa偶owania kt贸rej u偶ywa si臋 m.in. destylat贸w Lagavulin. Po 艣mierci Peter’a Mackie firma przyj臋艂a w艂a艣nie nazw臋 White Horse Distillers, by po latach wej艣膰 w sk艂ad koncernu-giganta, czyli Diageo.
Legenda Lagavulin
Pisz膮c o destylarni nie spos贸b nie wspomnie膰 o jej podstawowym聽 i wr臋cz legendarnym produkcie, czyli Lagavulin 16yo. Whisky ta zyska艂a b艂yskawicznie tak du偶膮 popularno艣膰, 偶e w kr贸tkim czasie popyt przewy偶szy艂 poda偶. W magazynach brak by艂o wystarczaj膮co starych destylat贸w, by „z艂o偶y膰” whisky 16yo (wi臋cej o wieku whisky mo偶ecie przeczyta膰 przy okazji artyku艂u o tzw. NAS whisky).
Obecnie, w艂a艣ciciele mocno pilnuj膮 posiadanych zasob贸w – wszak destylarnia produkuje „jedynie” ok. 2 mln litr贸w destylatu rocznie. Ograniczono m.in. udzia艂 w blended whisky White Horse. Zakazane jest tak偶e sprzedawanie destylatu tzw. niezale偶nym bottlerom.
Opr贸cz Lagavulin 16yo produkowane s膮 tak偶e inne wersje rocznikowe, w tym serie Distillers Edition czy Release z okre艣lonego roku. Ka偶dorazowo destylarnia serwuje konsumentom pot臋g臋 torfowej whisky, okraszon膮 akcentami morskiej bryzy i wzbogacon膮 nutami z beczek po burbonie lub po sherry. Produkty te s膮 absolutnie warte spr贸bowania.