Jura Superstition – test whisky

Przeczytanie tekstu zajmie Ci ok. 3 min.
whisky_jura_szkocka_krata
Jura Superstition whisky

Do艣膰 specyficznie, do艣膰 nietypowo, z ca艂膮 pewno艣ci膮 nie dla ka偶dego. Tak si臋 prezentuje Superstition.

Whisky Jura Superstition

Pomi臋dzy „Szkocj膮 w艂a艣ciw膮” a wysp膮 Islay le偶y Jura. Obie wyspy dzieli jedynie niewielki przesmyk o nazwie Sound of Islayw j臋zyku gaelickim to Caol Ila 馃槈 Jura to stosunkowo du偶a wyspa (ponad 350 km虏), na kt贸rej mieszka… mniej ni偶 500 os贸b – ok. 200 mieszka艅c贸w. Za to jeleni jest tam grubo ponad 5 tys. sztuk. W kilku 藕r贸d艂ach mo偶na znale藕膰 informacj臋, 偶e nazwa wyspy pochodzi od nordyckiego s艂owa Jele艅 馃檪聽 Opr贸cz jeleni, wyspa s艂ynie jeszcze z malowniczych g贸r Paps of Jura i z whisky. No mo偶e jeszcze z tego, 偶e George Orwell w艂a艣nie tam napisa艂 sw贸j Rok 1984.

Destylarnia Isle of Jura (bo taka jest jej pe艂na nazwa) mie艣ci si臋 w najwi臋kszej (praktycznie jedynej) osadzie na wyspie – Craighouse. Pierwsza gorzelnia dzia艂a艂a tam ju偶 na pocz膮tku XIX wieku. Obecna to stosunkowo m艂ody zak艂ad – powsta艂 w po艂owie XX wieku, a pierwszy destylat pop艂yn膮艂 tam w 1963 roku. Pocz膮tkowo produkowano tam wy艂膮cznie lekkie, bardzo przyst臋pne whisky z przeznaczeniem na kupa偶owanie blended whisky.

Destylatowi bli偶ej by艂o zdecydowanie bardziej do charakteru whisky z Highland ni偶 do pobliskiej Islay. Dopiero z czasem zacz臋to odwa偶niej stawia膰 na produkcj臋 torfowych whisky. W ten spos贸b powsta艂y Jura Prophecy i opisywana tu Jura Superstition.

Bohaterk臋 dzisiejszego wpisu wprowadzono do oferty w 2002 roku i jest to pierwszy, lekko torfowy produkt z destylarni. Ta single malt dojrzewa w beczkach po burbonie,聽 nie ma oznaczenia wieku, zabutelkowana zosta艂a z moc膮 43% alk.


Moja opinia o Jura Superstition

Wzrok: z艂oto

Zapach: s艂odko, zapach s艂odkich jab艂ek, nawet takich ju偶 nadpsutych, okadzonych dymem, s贸l

Smak: s艂odko, grzanka z miodem, wanilia, lekko pikantnie – pieprz, troch臋 przebija alkohol

Finisz: lekko dymny, 艣rednio d艂ugi

Cena: 150-200 z艂otych


Trudno sprawa

Jura Supestition – hmm, co tu o niej napisa膰. Przyznam, 偶e za pierwszym razem, gdy j膮 pi艂em, powiedzia艂em sobie, 偶e to pierwszy i ostatni raz 馃槈 Kilka tygodni p贸藕niej mia艂em mo偶liwo艣膰 powt贸rnego degustowania. Opini臋 mia艂em w贸wczas ca艂kowicie odwrotn膮. Jura Superstition mnie mo偶e nie oczarowa艂a, ale przynajmniej nieco zaciekawi艂a.

Pisz膮c ten artyku艂 mam mo偶liwo艣膰 w膮cha膰 i pi膰 j膮 po raz kolejny. Znowu nie wiem, jak j膮 okre艣li膰. Ona jest po prostu inna ni偶 „standardowe” single malt. Je艣li kto艣 my艣li, 偶e jest ona delikatna, owocowa, to si臋 myli. Torf i dym jest tam oczywisty. Z kolei je艣li kto艣 liczy na to, 偶e Jura Superstition jako dymno-torfowa b臋dzie przypomina膰 co艣 z Islay, to raczej si臋 zdziwi – torf ma tu troch臋 inny profil.

Dla mnie Jura Superstition to skojarzenie z owocami (przede wszystkim jab艂ka „papier贸wki”), kt贸re spad艂y z drzewa i zaczynaj膮 ju偶 troch臋 gni膰, psu膰 si臋, puszcza膰 sok. Kojarzycie ten specyficzny zapach? Jest on s艂odki, ale jest w nim co艣 takiego ostrego, fermentuj膮cego. W Jura Superstition dochodzi jeszcze do tego zapach dymu, torfu, s艂odu – ca艂o艣膰 tworzy w miar臋 s艂odk膮 i lekko torfow膮 whisky.

Przegl膮daj膮c r贸偶ne strony o whisky mo偶na natkn膮膰 si臋 na skrajne opinie dotycz膮ce Jura Superstition – niekt贸rzy oceniaj膮 j膮 bardzo nisko, inni – do艣膰 wysoko. Taka w艂a艣nie ona jest – nieoczywista 馃檪

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczy膰 spam. Dowiedz si臋 wi臋cej jak przetwarzane s膮 dane komentarzy.