Glenfiddich – alfabet whisky
Potentat w branży. Ogromna gorzelnia z wielkimi mocami przerobowymi. Glenfiddich to jedna z najbardziej znanych destylarni.
Alfabet whisky – przewodnik po świecie whisky
Potentat w branży. Ogromna gorzelnia z wielkimi mocami przerobowymi. Glenfiddich to jedna z najbardziej znanych destylarni.
Butelkowanie – ostatni etap produkcji whisky. To wówczas whisky otrzymuje ostateczny charakter.
Dojrzewanie whisky – etap, w którym alkohol odpoczywa w dębowej beczce. To wówczas kształtuje się ostateczny zapach i smak.
Destylacja – piąty etap produkcji whisky, w którym w alembikach powstaje spirytus.
Fermentacja – czwarty etap produkcji whisky, w którym słodka brzeczka zmienia się w lekki spirytus. Wszystko to za pomocą drożdży.
Speyburn – destylarnia z serca Speyside. Połączenie tradycji z nowoczesnością.
Zacieranie – trzeci etap produkcji whisky, w którym to powstaje słodka brzeczka.
Suszenie – drugi etap produkcji whisky single malt. Polega na przerwaniu procesu kiełkowania ziarna.
Balvenie – znana i ceniona destylarnia z Dufftown. Przez wielu uważana za synonim whisky reprezentującej region Speyside.
Słodowanie – pierwszy etap produkcji whisky single malt. Polega na wymuszeniu kiełkowania ziaren jęczmienia, aby obudzić drzemiące w nich enzymy.