Zacieranie – alfabet whisky
Zacieranie – trzeci etap produkcji whisky, w którym to powstaje słodka brzeczka.
Alfabet od S do Z / Alfabet whisky / Przewodnik
przez Bartosz Łataś
przez Bartosz Łataś · Published 23/08/2018 · Last modified 22/04/2020
Zacieranie – trzeci etap produkcji whisky, w którym to powstaje słodka brzeczka.
Alfabet od S do Z / Alfabet whisky / Przewodnik
przez Bartosz Łataś
przez Bartosz Łataś · Published 28/07/2018 · Last modified 22/04/2020
Suszenie – drugi etap produkcji whisky single malt. Polega na przerwaniu procesu kiełkowania ziarna.
Alfabet od A do F / Alfabet whisky / Destylarnie
przez Bartosz Łataś
przez Bartosz Łataś · Published 06/07/2018 · Last modified 05/07/2019
Balvenie – znana i ceniona destylarnia z Dufftown. Przez wielu uważana za synonim whisky reprezentującej region Speyside.
Alfabet od S do Z / Alfabet whisky / Przewodnik
przez Bartosz Łataś
przez Bartosz Łataś · Published 27/06/2018 · Last modified 28/04/2020
Słodowanie – pierwszy etap produkcji whisky single malt. Polega na wymuszeniu kiełkowania ziaren jęczmienia, aby obudzić drzemiące w nich enzymy.
Alfabet od A do F / Alfabet whisky / Destylarnie
przez Bartosz Łataś
przez Bartosz Łataś · Published 19/05/2018 · Last modified 05/07/2019
Arran – destylarnia położona na wyspie o tej samej nazwie. Charakteryzuje się produkcją przyjemnie słodkiej, cytrusowej whisky.
Alfabet od M do R / Alfabet whisky / Destylarnie
przez Bartosz Łataś
przez Bartosz Łataś · Published 04/03/2018 · Last modified 22/11/2021
Pulteney – destylarnia położona na samej północy Szkocji produkująca bardzo dobrą whisky pod nazwą Old Pulteney.
Alfabet od G do L / Alfabet whisky / Destylarnie
przez Bartosz Łataś
przez Bartosz Łataś · Published 11/02/2018 · Last modified 22/11/2021
Jack Daniel’s – znana wielu osobom whisky/whiskey/burbon. No właśnie, czym jest i skąd renoma tego alkoholu. Jak wyjaśnić jego popularność i rozpoznawalność.
Alfabet od S do Z / Alfabet whisky / Przewodnik
przez Bartosz Łataś
przez Bartosz Łataś · Published 04/02/2018 · Last modified 15/11/2021
Wymowa nazw whisky – czy wiesz jak prawidłowo wymawia się Laphroaig, Balvenie ? A Glen Garioch, Lediag ? Oto krótki przewodnik po nazwach whisky.
Alfabet od G do L / Alfabet whisky / Destylarnie
przez Bartosz Łataś
przez Bartosz Łataś · Published 28/01/2018 · Last modified 15/11/2021
Lagavulin – destylarnia legenda produkująca niezwykłe whisky. Jedna z niewielu destylarni na Islay.
Alfabet od A do F / Alfabet whisky / Destylarnie
przez Bartosz Łataś
przez Bartosz Łataś · Published 12/12/2017 · Last modified 13/11/2021
Auchentoshan – jedna z zaledwie kilku destylarni położonych w regionie Lowlands. Jedyna, która trzy razy destyluje swój alkohol. Słowem – wyjątkowa.
blended blended malt bogate pełne bourbon whiskey degustacja delikatne łagodne dymne torfowe festiwal whisky gorzelnia irish whiskey niezależny bottler no age statement owocowe korzenne poradniki Pozostałe kraje produkcja whisky rye whiskey single malt Szkocja Campbeltown Szkocja Highlands Szkocja Highlands Szkocja Islay Szkocja Islay Szkocja Lowlands Szkocja Speyside Szkocja Wyspy Szkocka krata poleca whisky CS whisky roku wiadomości whisky wycieczka