Speyburn – alfabet whisky

Przeczytanie tekstu zajmie Ci ok. 2 min.
speyburn_szkocka_krata

destylarnia Speyburn

Speyburn – speysider z krwi i ko艣ci

艢wiat whisky nie tylko znanymi destylarniami stoi. Poruszanie si臋 w tym 艣wiecie to tak偶e poszukiwania ciekawych edycji od niezale偶nych bottler贸w, ale tak偶e poznawanie produkt贸w z mniej znanych gorzelni. Tak膮 jest destylarnia Speyburn.

Nie wiem, dlaczego ta marka jest tak ma艂o znana i do niedawna do艣膰 trudno dost臋pna. Nie mamy bowiem do czynienia z m艂odym zak艂adem, ale ze star膮 gorzelni膮, kt贸ra nieustannie produkuje whisky. Speyburn po艂o偶ona jest tu偶 przed miejscowo艣ci膮 Rothes, czyli w regionie Speyside. Le偶y ona w malowniczych lasach poprzecinanych potokami stanowi膮cymi dop艂ywy rzeki Spey. Zak艂ad powsta艂 w 1897 roku – data jest jednak nieprzypadkowa – celem by艂o otwarcie zak艂adu w 60 rocznic臋 panowania kr贸lowej Wiktorii.

Speyburn – si艂a tradycji

Gorzelnia Speyburn wci膮偶 wykorzystuje wiele tradycyjnych metod w ramach produkcji whisky. By艂a to pierwsza szkocka gorzelnia, w kt贸rej zastosowano s艂odowanie przy u偶yciu b臋bn贸w. By艂o to wydajniejsze ni偶 s艂odowanie na pod艂odze. Pomimo tego, 偶e s艂odownia przesta艂a dzia艂a膰 w 1967 roku, maszyny nadal znajduj膮 si臋 w gorzelni. W zak艂adzie za to wci膮偶 dzia艂a 艣rutownik typu „Boby”, kt贸ry liczy ponad 90 lat. Co wi臋cej, jest on ka偶dorazowo wykorzystywany na etapie zacierania – miele prawie 6 ton ziarna do ka偶dego zacieru. Kolejny przyk艂ad na wykorzystanie tradycyjnych metod to w臋偶ownice pracuj膮ce przy dw贸ch alembikach drugiej destylacji. Ju偶 niewiele zak艂ad贸w wykorzystuje t臋 form臋 do skraplania spirytusu. No i na koniec magazyny – to tradycyjne „dunnage” z klepiskiem mog膮ce pomie艣ci膰 do 2500 d臋bowych beczek.

speyburn_szkocka_krata

alembiki Speyburn

speyburn_szkocka_krata

magazyn Speyburn

Ca艂o艣膰 鈥 od krystalicznej wody a偶 po dojrzewanie w tradycyjnych magazynach 鈥 powoduje, 偶e produkowana jest tu whisky ciekawa i interesuj膮ca. Generalnie聽 Speyburn to whisky estrowe, s艂odkie, owocowe i kwiatowe. Co wi臋cej, mo偶na by powiedzie膰, 偶e to kwintesencja zapachu i smaku Speyside. Nie znajdzie si臋 tam 偶adnych dymnych i torfowych nut, jest za to sporo tego, co lubi臋 w speysiderach 鈥 kwiaty, 艂膮ka, owocowy sad.

Mam to szcz臋艣cie, 偶e pr贸bowa艂em ka偶dej whisky Speyburn z tzw. „core range”. Za ka偶dym razem te single malt’y kojarzy艂y mi si臋 z latem i lenistwem 馃檪 Tak, tak. S膮 idealne do s膮czenia w ogrodzie np. na hamaku – s艂owem: wyborne towarzystwo do beztroskiego „nicnierobienia”. S艂odkie, lekkie, bardzo „pijalne”. Trzeba jednak przyzna膰, 偶e wersja 15yo jako wyra藕nie dojrzalsza i pe艂niejsza bardziej sprawdzi si臋 wieczorow膮 por膮, gdy ciep艂e, letnie powietrze wpada przez okna, a na dworze s艂ycha膰 koncert 艣wierszczy. Oj, chyba si臋 rozmarzy艂em… 馃榾

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczy膰 spam. Dowiedz si臋 wi臋cej jak przetwarzane s膮 dane komentarzy.