Kilchoman Sanaig – test whisky

Przeczytanie tekstu zajmie Ci ok. 2 min.
whisky_kilchoman_szkocka_krata

Kilchoman Sanaig

Whisky Kilchoman Sanaig

W艣r贸d r贸偶nych znanych lub bardzo znanych gorzelni z Islay jest tak偶e taka, o kt贸rej mo偶e nie wszyscy s艂yszeli. Gorzelnia Kilchoman powsta艂a nie tak dawno temu, bo w聽 roku 2005. Jak na 艣wiat whisky to naprawd臋 m艂odziutki zak艂ad. To z tej destylarni pochodzi prezentowana whisky single malt Kilchoman Sanaig.

Destylarnia Kilchoman umiejscowiona jest w zachodniej cz臋艣ci Islay. Jej otwarcie na pocz膮tku lat dwutysi臋cznych by艂o wydarzeniem. Od ponad stu lat w regionie tym nie otworzono 偶adnego zak艂adu. A偶 nagle pojawi艂a si臋 gorzelnia Kilchoman. Filozofi膮 firmy jest produkowanie whisky z szacunkiem dla historii i otaczaj膮cego 艣rodowiska. St膮d te偶 decyzja o wykorzystywaniu lokalnych zasob贸w j臋czmienia czy te偶 s艂odowanie na miejscu. Oczywi艣cie do suszenia s艂odu wykorzustuje si臋 torf z Islay przesycony morskim charakterem.

Kilchoman Sanaig nawi膮zuje nazw膮 do zatoczki le偶膮cej w zachodniej cz臋艣ci wyspy. Whisky ta dojrzewa艂a w dw贸ch rodzjach beczek: po burbonie oraz po sherry. Butelkowana jest z moc膮 46% alk., co oznacza brak filtracji na zimno. Whisky ta nie ma deklaracji wieku (NAS whisky).

Moja opinia o Kilchoman Sanaig

Wzrok: do艣膰 jasny z艂oty

Zapach: boczek/szynka/BBQ, lekki zapach morza, s艂odycz owocowo-karmelowa

Smak: mocne uderzenie torfu – morskiego i mi臋snego, delikatnie owocowo, karmel, czekolada i przyprawy

Finisz: mocno torfowy, dosy膰 kr贸tki

Cena: 250-350 z艂otych

Znam osoby, kt贸re na Kilchoman reaguj膮 du偶ym sceptycyzmem. M艂oda gorzelnia = m艂ody alkohol. Jednak偶e do mnie jako艣 ta destylarnia zwykle przemawia艂a. Dlatego Kilchoman Sanaig by艂a oczywistym wyborem. Pi艂em j膮 „kiedy艣tam”, pij臋 w艂a艣nie teraz pisz膮c artyku艂.

W nosie uderza od pocz膮tku mi臋sno-s艂ony aromat.聽 Do tego zapach morza. Po chwili pojawia si臋 delikatny zapach s艂odyczy 鈥 troch臋 owocowy, troch臋 karmelowy. Mnie kojarzy si臋 to (i to za ka偶dym razem gdy pij臋 Kilchoman Sanaig) z odgazowan膮 col膮. Serio 馃檪聽 Zapach jest zach臋caj膮cy.

Kilchoman Sanaig w smaku jest du偶o prostszy. Po prostu torfowy strza艂 鈥 bam! To 偶aden zarzut. Intesywna solanka, dopiero po chwili pojawia si臋 s艂odycz karmelu i przyprawy (pieprz, imbir). Finisz pod膮偶a tym samym 艣ladem i jest przyjemnie d艂ugi.

Bardzo fajne po艂膮czenie morskiego, s艂onego torfu, troch臋 mi臋snego i s艂odyczy owocowo-karmelowej. To tak jakby pi膰 torfow膮 whisky w trakcie rodzinnego grilla, na kt贸rym zajada si臋 grillowany boczek polany obficie sosem BBQ. Ten torfowy klimat dope艂nianij膮 owoce, czekolada i karmel.

Gwoli sprawiedliwo艣ci – Kilchoman Sanaig to m艂oda whisky i to czu膰, ale nie oznacza to, 偶e jest to whisky „spirytusowa”. Po prostu nie jest to whisky do ko艅ca u艂o偶ona i pouk艂adana jak np. bogata Lagavulin 16yo.聽 Dla mnie nie jest to jednak co艣 dyskwalfikuj膮cego, ot taki charakter trunku.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczy膰 spam. Dowiedz si臋 wi臋cej jak przetwarzane s膮 dane komentarzy.