Glendronach Peated – test whisky

Przeczytanie tekstu zajmie Ci ok. 3 min.
whisky_glendronach_szkocka_krata

Glendronach Peated

Whisky Glendronach Peated

Marka Glendronach pewnie wi臋kszo艣ci os贸b pij膮cych whisky kojarzy si臋 z zapachami bogatymi, pe艂nymi, nawet do艣膰 ci臋偶kimi. I s艂usznie. Destylarnia s艂ynie z tego, 偶e jej whisky to „sherry potwory”. O poszczeg贸lne edycje Glendronach (szczeg贸lnie w wersjach single cask) trwa cz臋sto wy艣cig w艣r贸d smakoszy, 偶eby zdoby膰 wymarzon膮 butelk臋 (albo dwie…).

Destylarnia Glendronach powsta艂a na pocz膮tku XIX wieku, w kilka lat po zalegalizowaniu w Szkocji destylacji whisky. Po艂o偶ona jest w regionie… no w艂a艣nie. Gorzelnia le偶y na granicy Speyside i Highlands. Cz臋艣膰 藕r贸de艂 wskazuje, 偶e to Speyside, inna za艣, 偶e to Highlands. Historycznie rzecz bior膮c niewielki Speyside by艂 niegdy艣 cz臋艣ci膮 Highlands. Niekt贸re „speysidowe” gorzelnie tradycyjnie umieszczaj膮 na swoich etykietach nazw臋 Highlands (np. Glenfarclas). A jak jest z Glendronach? Na etykiecie widnieje napis Highlands, producent na swojej stronie internetowej pisze o „wschodnim Highlands”.聽 S艂ynny Serge z Whiskyfun (dla niekt贸rych guru i wyrocznia 馃槈 ) pisze o tej gorzelni, 偶e zwyczajowo to Speyside (powo艂uj膮c si臋 na 艣p. Michael Jacksona – to taki znawca whisky, a nie piosenkarz – 偶eby by艂a jasno艣膰), a oficjalnie Highlands. Biblioteka w 艣wiecie whisky, czyli www.whikybase.com tak偶e kategoryzuje Glendronach jako Highlands. Nie pozostaje wi臋c nic innego jak przyj膮膰, 偶e tak w艂a艣nie jest (pomimo napotykanych po drodze votum separatum 馃槈 ).

Jak wi臋kszo艣膰 szkockich destylarni, tak偶e ta prze偶ywa艂a wzloty i upadki, by艂a sprzedawana i kupowana, prace by艂y wstrzymywane i wznawiane. Ostatnia taka sytuacja mia艂a miejsce do艣膰 niedawno, bo w 2005 roku, kiedy to w gorzelni przeprowadzono du偶y remont. Jednym z efekt贸w by艂a modernizacja ogrzewania alembik贸w – tradycyjne w臋glowe zosta艂o zast膮pione ogrzewaniem parowym.

Prezentowana single malt Glendronach Peated to taka ciekawostka w portfolio gorzelni. Co prawda jest w tej whisky posmak sherry jak na t臋 mark臋 przysta艂o, jednak dodatkowo pojawia si臋 do艣膰 wyra藕ny torfowy akcent. Wersja Peated zadebiutowa艂a w 2015 roku. Butelkowana z moc膮 46%, bez dodatk贸w karmelu oraz niefiltrowana na zimno. Jest to whisky bez okre艣lonego wieku. Do produkcji u偶yto lekko torfowego s艂odu, co w efekcie da艂o whisky o zatorfieniu w granicach 25 ppm. Maturacja odbywa艂a si臋 w beczkach po burbonie, a finiszowanie w beczkach po sherry – najpierw Oloroso, a na sam koniec Pedro Ximenez.


Moja opinia o Glendronach Peated

Wzrok: jasny z艂oty

Zapach: 艣wie偶y,聽 w miar臋 delikatny, lekko torfowy, s艂odkie jab艂ka, wanilia, tyto艅 (cygaretki)

Smak: s艂odko i torfowo, wanilia, ciastka ma艣lane (takie Belvita)

Finisz: rosn膮cy, 艣redniod艂ugi, lekko torfowy, jakby lekko ziemisty

Cena: 200-250 z艂otych


Glendronach Peated to nietypowa whisky jak na t臋 destylarni臋. Jest normalna dla Glendronach „sherrowo艣膰”, ale pojawia si臋 tak偶e torf. Nie jest on zbyt mocny, czyli nie taki jak spotykamy np. na Islay. Nie jest te偶 za s艂aby, jak w niekt贸rych whisky zwanych „peated”, gdzie torfu jest tyle, co kot nap艂aka艂. Czy jednak dobrze on wsp贸艂gra ze s艂odkim charakterem Glendronach ?

Za pierwszym razem, gdy j膮 spr贸bowa艂em zaraz po kupieniu, poczu艂em zaw贸d. Spodziewa艂em si臋 czego艣 innego, wi臋kszego WOW. Z czasem zacz膮艂em si臋 troch臋 przekonywa膰 do tej whisky. Ta single malt kojarzy mi si臋 z ciastami ma艣lanymi, wzgl臋dnie z p艂atkami 艣niadaniowymi albo musli. Plus do tego dymek 鈥 nie przypomina on ani asfaltu Ardbega czy ryby Caol Ila. To taki oddech ziemi, jaka艣 wilgotna gleba, palone trawy i patyki, mo偶e tl膮ce si臋 zio艂a. Taka bardzo podstawowa, lekko torfowa whisky. To dobra rzecz dla tych, kt贸rzy chc膮 si臋 dopiero zapozna膰 z tematem „torf w szkockiej whisky”. Tu jest go tyle, 偶e niedo艣wiadczonego nosa nie odrzuci, ale da o sobie zna膰.

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczy膰 spam. Dowiedz si臋 wi臋cej jak przetwarzane s膮 dane komentarzy.