Edradour Caledonia – test whisky
Whisky Edradour Caledonia
Malutka destylarnia Edradour. Produkuje naprawd臋 niewielkie ilo艣ci alkoholu w por贸wnaniu z innymi destylarniami. Gorzelnia powsta艂a na pocz膮tku XIX w. w samym 艣rodku ogromnego regionu Highlands i od samego pocz膮tku mia艂a charakter ma艂ego, lokalnego gospodarstwa. Pomimo up艂ywu wielu lat, kilkukrotnej zmiany w艂a艣cicieli, charakter Edradour pozostaje niezmieniony. To wci膮偶 destylarnia, w kt贸rej wiele proces贸w nie jest zmechanizowanych, co w dzisiejszych czasach wydaje si臋 do艣膰 zaskakuj膮ce.
Edradour Caledonia to single malt, kt贸ra jest elementem podstawowego portfolio firmy (tzw. core range albo classic range). W jej powstaniu bra艂 udzia艂 Dougie MacLean – szkocki kompozytor, piosenkarz, tek艣ciarz. Napisa艂 on piosenk臋 „Caledonia” (1977r.), kt贸ra sta艂a si臋 inspiracj膮 dla whisky Edradour. Dougie wraz z w艂a艣cicielem destylarni wybrali pierwsz膮 beczk臋 (po sherry Oloroso), w kt贸rej le偶akowa艂a Edradour Caledonia.
Obecnie jest to 12-letni single malt, kt贸ra przez wi臋ksz膮 cz臋艣膰 czasu le偶akuje w beczce po burbonie, a na ostatnie 4-5 lata trafia do beczek po sherry. Ta single malt rozlewana jest bez filtracji na zimno, dzi臋ki czemu ma moc 46% alk. Dodatkowo, nie jest to whisky barwiona karmelem w celu ujednolicenia koloru.
Moja opinia o Edradour Caledonia
Wzrok: ciemny bursztyn
Zapach: s艂odkie, soczyste owoce (np. 艣liwki), mocne sherry i zapach drewna, sporo suszonych owoc贸w
Smak: bogactwo! Toffi i karmel, wanilia, do tego przyprawy pierkniowe
Finisz: do艣膰 d艂ugi, z d臋bow膮 goryczk膮 na samym ko艅cu
Cena: 200-250 z艂otych
Edradour Caledonia to whisky zachwycaj膮ca. Jest pyszna. Pi臋knie pachnie, wy艣mienicie smakuje, ma d艂ugi finisz. Kiedy艣 pisa艂em, 偶e dla mnie dobra whisky to taka, kt贸ra jest jak ciasto wielowarstwowe. Mo偶na wyczu膰 poszczeg贸lne warstwy, kt贸re razem tworz膮 sp贸jn膮 kompozycj臋. Tak w艂a艣nie prezentuje si臋 ta whisky. Powoli i po kolei pojawiaj膮 si臋 (czy to w zapachu czy w smaku) poszczeg贸lne „sk艂adniki”. Najpierw oczywista s艂odycz, p贸藕niej pojawiaj膮 si臋 suszone owoce, na sam koniec przyprawy, d臋bina. Plus idealny balans mi臋dzy nimi. Wszystko to w lekko podwy偶szonej mocy (46%) – no czego chcie膰 wi臋cej 馃檪 W efekcie otrzymujemy bardzo dobr膮, lekko s艂odk膮, troch臋 pikantn膮 (w艂a艣ciwie to „iskrz膮c膮 na j臋zyku”) whisky.
Whisky ta posmakuje z ca艂膮 pewno艣ci膮 wszystkim,聽 no chyba, 偶e kto艣 toleruje jedynie torfowe potwory. Ta single malt b臋dzie doskona艂a dla os贸b, kt贸re nie maj膮 偶adnego do艣wiadczenia w piciu whisky. Bardziej do艣wiadczeni na pewno j膮 r贸wnie偶 doceni膮. Szczeg贸lnie ci, kt贸rzy lubi膮, jak w ich dramie pojawiaj膮 si臋 delikatne d臋bowe nuty (ja uwielbiam). Je艣li lubicie whisky, kt贸ra jest s艂odka, nieco ostra na j臋zyku, z d艂ugim finiszem, Edradour Caledonia jest idealna.
Klas臋 tej whisky potwierdza te偶 to, 偶e w g艂osowaniu czytelnik贸w bloga na whisky 2018 roku ta single malt zaj臋艂a 3 miejsce!