Ledaig 18yo Small Batch – test whisky

Przeczytanie tekstu zajmie Ci ok. 2 min.
whisky_ledaig_18yo_szkocka_krata

Ledaig 18yo Small Batch

Whisky Ledaig 18yo Small Batch

Pełna nazwa to Ledaig 18yo Small Batch Spanish Sherry Wood Finish. Uff tak jak długa nazwa, tak wyśmienity trunek. Nie będę tego ukrywać i napiszę już na początku – fantastyczna whisky. No ale to Ledaig, więc … 🙂

O samej destylarni już kiedyś pisałem. Wówczas to wspomniałem, że bardzo lubię whisky z Mull – zarówno wersję „zwykłą” o nazwie Tobermory, jak również Ledaig, czyli odmianę torfową. Gorzelnia ta nie ma jakiś olbrzymich mocy przerobowych, jest to mniej więcej 1 mln litrów alkoholu rocznie. Żeby zobrazować skalę produkcji, dopowiem, że np. destylarnia Glenfiddich jest w stanie zrobić ok. 13 mln litrów. Jest to więc taka „kieszonkowa” gorzelnia, a nie żaden korporacyjny gigant. Wierzę, że to dzięki temu tworzą tam whisky taką, jaką chcą, a nie taką, jaką narzuca im rynek.

Single malt Ledaig 18yo Small Batch swój charakter zawdzięcza leżakowaniu w tradycyjnych dębowych beczkach oraz końcowemu szlifowi, czyli maturacji w beczkach ex-sherry z dęby hiszpańskiego. Whisky ma moc 46,3% alkoholu, nie jest oczywiście filtrowana na zimno i ma naturalny kolor (brak barwienia karmelem).


Moja opinia o Ledaig 18yo Small Batch

Wzrok: głęboki bursztyn z rubinowymi refleksami

Zapach: piękny torf, spalony olej, solanka, gorzka pomarańcza, kakao, wiśnie

Smak: popiół, gorzka czekolada, pomarańcze

Finisz: lekka goryczka, przyjemnie długi

Cena: 500-600 złotych


Ledaig 18yo Small Batch to absolutnie cudowny single malt. Wyjątkowe połączenie torfu i sherry. Moim zdaniem nie zawsze „sherrowanie” torfowej whisky wychodzi jej na dobre. Przykładów na to piłem już co najmniej kilka. Tym razem jednak to było świetne posunięcie. Zwykle torf w Ledaig przypomina mi coś spalonego – olej na patelni, drewno. Nie jest to żaden „chemiczny” torf. Bardziej kojarzy się to z czymś „organicznym”  jak ziemia, rośliny. Jak więc to możliwe, że w Ledaig 18yo współgra to z aromatami sherry? Dodajmy do tego jeszcze, że sherry to pochodziło z beczek zrobionych z europejskiego dębu.  Ten rodzaj dębiny daje nuty suszonych owoców, przypraw (np. goździki, anyż).

Całość w Lediag 18yo Small Batch w jakiś magiczny sposób się uzupełnia. Torf nie wypiera sherry, ale też sherry nie przykrywa dymnego charakteru whisky. Wszystko jest tu bardzo dobrze zbalansowane. Zapach i smak są głębokie, mocne, esencjonalne. Do tego świetny finisz, odpowiednio długi, z lekką goryczką, którą absolutnie uwielbiam. Jeśli do tego wszystkiego dołożymy wyczuwalne DNA destylarni, czyli lekko morski charakter, delikatnie słony, z zapachem plaży i traw na wydmach, to otrzymamy whisky wyjątkową. Moim skromnym zdaniem, Ledaig 18yo Small Batch Spanish Sherry Wood Finish jest pozycją obowiązkową podczas podróży przez świat whisky.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.