Ledaig 18yo Small Batch – test whisky
Whisky Ledaig 18yo Small Batch
Pełna nazwa to Ledaig 18yo Small Batch Spanish Sherry Wood Finish. Uff tak jak długa nazwa, tak wyśmienity trunek. Nie będę tego ukrywać i napiszę już na początku – fantastyczna whisky. No ale to Ledaig, więc … 🙂
O samej destylarni już kiedyś pisałem. Wówczas to wspomniałem, że bardzo lubię whisky z Mull – zarówno wersję „zwykłą” o nazwie Tobermory, jak również Ledaig, czyli odmianę torfową. Gorzelnia ta nie ma jakiś olbrzymich mocy przerobowych, jest to mniej więcej 1 mln litrów alkoholu rocznie. Żeby zobrazować skalę produkcji, dopowiem, że np. destylarnia Glenfiddich jest w stanie zrobić ok. 13 mln litrów. Jest to więc taka „kieszonkowa” gorzelnia, a nie żaden korporacyjny gigant. Wierzę, że to dzięki temu tworzą tam whisky taką, jaką chcą, a nie taką, jaką narzuca im rynek.
Single malt Ledaig 18yo Small Batch swój charakter zawdzięcza leżakowaniu w tradycyjnych dębowych beczkach oraz końcowemu szlifowi, czyli maturacji w beczkach ex-sherry z dęby hiszpańskiego. Whisky ma moc 46,3% alkoholu, nie jest oczywiście filtrowana na zimno i ma naturalny kolor (brak barwienia karmelem).
Moja opinia o Ledaig 18yo Small Batch
Wzrok: głęboki bursztyn z rubinowymi refleksami
Zapach: piękny torf, spalony olej, solanka, gorzka pomarańcza, kakao, wiśnie
Smak: popiół, gorzka czekolada, pomarańcze
Finisz: lekka goryczka, przyjemnie długi
Cena: 500-600 złotych
Ledaig 18yo Small Batch to absolutnie cudowny single malt. Wyjątkowe połączenie torfu i sherry. Moim zdaniem nie zawsze „sherrowanie” torfowej whisky wychodzi jej na dobre. Przykładów na to piłem już co najmniej kilka. Tym razem jednak to było świetne posunięcie. Zwykle torf w Ledaig przypomina mi coś spalonego – olej na patelni, drewno. Nie jest to żaden „chemiczny” torf. Bardziej kojarzy się to z czymś „organicznym” jak ziemia, rośliny. Jak więc to możliwe, że w Ledaig 18yo współgra to z aromatami sherry? Dodajmy do tego jeszcze, że sherry to pochodziło z beczek zrobionych z europejskiego dębu. Ten rodzaj dębiny daje nuty suszonych owoców, przypraw (np. goździki, anyż).
Całość w Lediag 18yo Small Batch w jakiś magiczny sposób się uzupełnia. Torf nie wypiera sherry, ale też sherry nie przykrywa dymnego charakteru whisky. Wszystko jest tu bardzo dobrze zbalansowane. Zapach i smak są głębokie, mocne, esencjonalne. Do tego świetny finisz, odpowiednio długi, z lekką goryczką, którą absolutnie uwielbiam. Jeśli do tego wszystkiego dołożymy wyczuwalne DNA destylarni, czyli lekko morski charakter, delikatnie słony, z zapachem plaży i traw na wydmach, to otrzymamy whisky wyjątkową. Moim skromnym zdaniem, Ledaig 18yo Small Batch Spanish Sherry Wood Finish jest pozycją obowiązkową podczas podróży przez świat whisky.