Balvenie 17yo Double Wood – test whisky

whisky_balvenie_szkocka_krata

Balvenie 17yo Double Wood

Whisky Balvenie 17yo Double Wood

Jedyna w swoim rodzaju Balvenie to destylarnia leżąca w Dufftown, czyli w sercu regionu Speyside. Historia gorzelni od samego początku związana jest z rodziną Grantów, tych samych, którzy są właścicielami destylarni Glenfiddich. Produkty z Balvenie charakteryzują się typową dla Speyside delikatnością i przyjemną słodyczą. Taka jest także whisky Balvenie 17yo Double Wood.

Choć jest to stara destylarnia (jej początki sięgają końcówki XIX wieku), to Balvenie w świadomości konsumentów zaistniała tak naprawdę dopiero pod koniec XX w. To wówczas na większą skalę zaczęto butelkować whisky single malt z tej destylarni. Do tego bowiem czasu, destylat Balvenie służył głównie do kupażowania blended whisky. Popularność Balvenie zmusiła właścicieli do tego, żeby większą część produkcji sprzedawać w wersji single malt. Natomiast do blendów ze stajni rodziny Grant’s używa się obecnie destylatów z nowo wybudowanej destylarni Ailsa Bay, w której to alembiki były zrobione na wzór tych z Balvenie.

Balvenie popularność przyniósł jedna z ich pierwszych single malt – Balvenie 12yo Double Wood, w której użyto techniki końcowego finiszowania w beczkach po sherry. Podobnie wygląda to w przypadku Balvenie 17yo Double Wood. Tu także destylat najpierw dojrzewa w tradycyjnych beczkach po burbonie, po czym na kilka ostatnich lat dojrzewania przelewana jest do beczek po sherry. Po wszystkim Balvenie 17yo Double Wood butelkowana jest z lekko podwyższoną mocą 43% alkoholu.

Moja opinia o Balvenie 17yo Double Wood

Wzrok: ciemny bursztyn

Zapach: mocna wanilia, cierpki, w tle suszone owoce, miód

Smak: bardzo głęboki, słodki jak cukierki, toffi, lekko pikantny – cynamon i cierpkość dębiny

Finisz: długi, rozgrzewający, słodki

Cena: ok. 600 zł

Balvenie 17yo Double Wood jest mocną, dobrze zbudowaną whisky. Pomimo tego, że leżakowała ona w beczkach po sherry, to zaskakuje jej mocno waniliowy charakter. Akcenty sherry są tylko uzupełnieniem, tłem. To bynajmniej nie jest krytyka. Lubię, kiedy beczka uzupełnia, wpływa, ubogaca destylat, a nie go definitywnie zmienia. Lekkość i naturalna słodycz Balvenie pozostały. Balvenie 17yo Double Wood to whisky bogata, mięsista, pełna. Jej naturalna lekka słodycz zyskała bogactwo i głębie. Nie jest “przesherrowana”, jest taka, jaka powinna być. Bardzo smaczna!

Może Ci się również spodoba