Indie – alfabet whisky

whisky_indie_paul_john_szkocka_krata

indyjska whisky Paul John

Indie – niepozorny gigant w świecie whisky

Mówiąc whisky, myślisz Szkocja. No ewentualnie Irlandia albo USA (tak naprawdę to tam mają whiskey). No jeszcze jak by co, to Japonia. Ale Indie ?!?!?! Okazuje się jednak, że to przeogromny rynek w świecie whisky. Ktoś powie – trudno, żeby tak nie było, skoro mieszka tam ponad 1 miliard ludzi. Tylko, że w Indiach whisky też się masowo produkuje. I to ze sporymi sukcesami.

Nie byłoby oczywiście whisky indyjskiej, gdyby nie setki lat wpływu Korony Brytyjskiej na Indie. Począwszy od XVII wieku, na terenach dzisiejszych Indii  działała Brytyjska Kompania Wschodnioindyjska. W połowie XIX wieku, dokładnie w 1858 roku, powstały zaś Indie Brytyjskie. Trwało to aż do 1947 roku, kiedy to Indie proklamowały niepodległość. Jak widać, wpływ Brytyjczyków na życie Hindusów wywierany był przez setki lat. Oczywiście, nigdzie nie jest zapisane, że to brytyjscy kolonizatorzy nauczyli miejscowych pić i produkować whisky, ale przyznajmy, że trudno wyobrazić sobie, żeby mogło być inaczej.

Indie – centrum świata whisky ?

Obecnie Indie to przeogromny rynek whisky. Dość powiedzieć, że od lat indyjskie whisky są czołowych pozycjach wśród marek najczęściej kupowanych przez klientów na świecie. Ba, w 2015 roku indyjska whisky Officer’s Choice uzyskała status najlepiej sprzedającego się produktu spirytusowego na świecie. Whisky indyjskie z roku na rok notują także rekordowe wzrosty sprzedaży r/r. Wiele z marek, które wiodą prym na listach najchętniej kupowanych whisky świata, to produkty produkowane i dedykowane na rynek indyjski.

Indyjska whisky jest często produkowana w nieco inny sposób niż to, co znamy w europejskiej produkcji. Trudno nawet powiedzieć, że to “whisky”. Produkowane są one bowiem ze spirytusu powstałego na bazie melasy oraz domieszki produktów ze słodu jęczmiennego lub innego zboża. Ale uspokajam, tradycyjne single malty są także produkowane.

Indie znane i lubiane

Oprócz marek znanych wyłącznie na lokalnym, indyjskim rynku, które są produktami “whiskopodobnymi”, Indie mogą pochwalić się także typowymi whisky słodowymi, delikatnymi, owocowymi, ale i torfowymi:

  • Amrut

To destylarnia mająca siedzibę w Bangalore, na południu Indii. Produkuje się tam różnorakie napoje alkoholowe. Whisky Amrut typu single malt zadebiutowała w 2004 roku. Nazwa “Amrut” tłumaczona jest jako “eliksir życia” albo “napój bogów”. Single malt produkowany jest z lokalnego jęczmienia w dwóch alembikach o nietypowych, stożkowatych szyjach. Z uwagi na panujący w Bangalore klimat (upalnie, na przemian sucho i wilgotno), whisky dojrzewa w beczkach bardzo szybko, tak, że nadaje się do butelkowania po ok. 5 latach. Tym bardziej, że parowanie destylatu z beczki (tzw. angel’s share, czyli dola aniołów) jest dużo większe niż w Szkocji i wynosi ok. 11-12% zawartości rocznie (dla porównania w Szkocji to ok. 2%).

  • Paul John

Destylarnia John Distilleries swoją siedzibę ma także w Bangalore, ale ich single malt produkowany jest w Goa, na zachodnim wybrzeżu Indii. Do produkcji wykorzystywany jest indyjski jęczmień. Podobnie jak w przypadku whisky Amrut, także Paul John dojrzewa o wiele szybciej niż whisky w Szkocji. Również i w tym przypadku dola aniołów wynosi ok. 10-12% objętości beczki. Pierwsza edycja whisky single malt pod marką Paul John debiutowała w 2012 roku. Na portfolio Paul John składa się kilka rodzajów single maltów (np. Paul John Edited), w tym także edycje torfowe.

Warto więc wiedzieć, że nie samą Szkocją człowiek żyje 🙂

Podziel się artykułem!