Butelkowanie – alfabet whisky
Butelkowanie – ostatni etap produkcji whisky. To wówczas whisky otrzymuje ostateczny charakter.
Przewodnik czyli krótko i zwięźle o whisky
Butelkowanie – ostatni etap produkcji whisky. To wówczas whisky otrzymuje ostateczny charakter.
Dojrzewanie whisky – etap, w którym alkohol odpoczywa w dębowej beczce. To wówczas kształtuje się ostateczny zapach i smak.
Destylacja – piąty etap produkcji whisky, w którym w alembikach powstaje spirytus.
Fermentacja – czwarty etap produkcji whisky, w którym słodka brzeczka zmienia się w lekki spirytus. Wszystko to za pomocą drożdży.
Zacieranie – trzeci etap produkcji whisky, w którym to powstaje słodka brzeczka.
Suszenie – drugi etap produkcji whisky single malt. Polega na przerwaniu procesu kiełkowania ziarna.
Słodowanie – pierwszy etap produkcji whisky single malt. Polega na wymuszeniu kiełkowania ziaren jęczmienia, aby obudzić drzemiące w nich enzymy.
Jak pić whisky – jest kilka reguł “prawidłowego” picia plus jedna, naczelna zasada. Z wodą, z lodem a może bez żadnych dodatków.
Wymowa nazw whisky – czy wiesz jak prawidłowo wymawia się Laphroaig, Balvenie ? A Glen Garioch, Lediag ? Oto krótki przewodnik po nazwach whisky.
Whisky na Sylwestra – czym się kierować, jeśli chcemy podać whisky podczas sylwestrowego szaleństwa.