5 butelek na świąteczny prezent
Ostatnio w rozmowie ze znajomymi śmialiśmy się, że świąteczny okres oznacza dla mnie czas „konsultacji”. Bo to wówczas różne osoby – i przyjaciele, i zupełnie obcy – piszą do mnie: „Hej, czy możesz doradzić...
Przewodnik czyli krótko i zwięźle o whisky
Ostatnio w rozmowie ze znajomymi śmialiśmy się, że świąteczny okres oznacza dla mnie czas „konsultacji”. Bo to wówczas różne osoby – i przyjaciele, i zupełnie obcy – piszą do mnie: „Hej, czy możesz doradzić...
Alfabet od A do F / Alfabet whisky / Przewodnik
by Bartosz Łataś · Published 05/01/2019 · Last modified 22/04/2020
Butelkowanie – ostatni etap produkcji whisky. To wówczas whisky otrzymuje ostateczny charakter.
Alfabet od A do F / Alfabet whisky / Przewodnik
by Bartosz Łataś · Published 27/11/2018 · Last modified 22/04/2020
Dojrzewanie whisky – etap, w którym alkohol odpoczywa w dębowej beczce. To wówczas kształtuje się ostateczny zapach i smak.
Alfabet od A do F / Alfabet whisky / Przewodnik
by Bartosz Łataś · Published 27/10/2018 · Last modified 22/04/2020
Destylacja – piąty etap produkcji whisky, w którym w alembikach powstaje spirytus.
Alfabet od A do F / Alfabet whisky / Przewodnik
by Bartosz Łataś · Published 28/09/2018 · Last modified 23/09/2021
Fermentacja – czwarty etap produkcji whisky, w którym słodka brzeczka zmienia się w lekki spirytus. Wszystko to za pomocą drożdży.
Alfabet od S do Z / Alfabet whisky / Przewodnik
by Bartosz Łataś · Published 23/08/2018 · Last modified 22/04/2020
Zacieranie – trzeci etap produkcji whisky, w którym to powstaje słodka brzeczka.
Alfabet od S do Z / Alfabet whisky / Przewodnik
by Bartosz Łataś · Published 28/07/2018 · Last modified 22/04/2020
Suszenie – drugi etap produkcji whisky single malt. Polega na przerwaniu procesu kiełkowania ziarna.
Alfabet od S do Z / Alfabet whisky / Przewodnik
by Bartosz Łataś · Published 27/06/2018 · Last modified 28/04/2020
Słodowanie – pierwszy etap produkcji whisky single malt. Polega na wymuszeniu kiełkowania ziaren jęczmienia, aby obudzić drzemiące w nich enzymy.
Jak pić whisky – jest kilka reguł „prawidłowego” picia plus jedna, naczelna zasada. Z wodą, z lodem a może bez żadnych dodatków.
Alfabet od S do Z / Alfabet whisky / Przewodnik
by Bartosz Łataś · Published 04/02/2018 · Last modified 15/11/2021
Wymowa nazw whisky – czy wiesz jak prawidłowo wymawia się Laphroaig, Balvenie ? A Glen Garioch, Lediag ? Oto krótki przewodnik po nazwach whisky.
blended blended malt bogate pełne bourbon whiskey degustacja delikatne łagodne dymne torfowe festiwal whisky gorzelnia irish whiskey niezależny bottler no age statement owocowe korzenne poradniki Pozostałe kraje produkcja whisky rye whiskey single malt Szkocja Campbeltown Szkocja Highlands Szkocja Highlands Szkocja Islay Szkocja Islay Szkocja Lowlands Szkocja Speyside Szkocja Wyspy Szkocka krata poleca whisky CS whisky roku wiadomości whisky wycieczka