Speyburn – alfabet whisky
Speyburn – destylarnia z serca Speyside. Połączenie tradycji z nowoczesnością.
Speyburn – destylarnia z serca Speyside. Połączenie tradycji z nowoczesnością.
Zacieranie – trzeci etap produkcji whisky, w którym to powstaje słodka brzeczka.
Suszenie – drugi etap produkcji whisky single malt. Polega na przerwaniu procesu kiełkowania ziarna.
Słodowanie – pierwszy etap produkcji whisky single malt. Polega na wymuszeniu kiełkowania ziaren jęczmienia, aby obudzić drzemiące w nich enzymy.
Wymowa nazw whisky – czy wiesz jak prawidłowo wymawia się Laphroaig, Balvenie ? A Glen Garioch, Lediag ? Oto krótki przewodnik po nazwach whisky.
Tobermory – destylarnia położona na wyspie Mull, produkująca dwa rodzaje whisky – lekkiego single malta o tej samej nazwie i wersję torfową, Ledaig.
Whisky z beczek po sherry (Nie mylić z wiśniówką!). Urzeka ich barwa, nęci ich aromat, porywa smak i elektryzuje finisz.
Torf – bogactwo ziemi, dzięki któremu whisky otrzymuje niesamowity dymny, wędzony charakter. O suszeniu torfem i skalach “torfowości”.